Július 13-án Ana Moura, a világ jelenleg legsikeresebb fado előadója lesz a VeszprémFest vendége. A portugál énekesnő előtt a Budapest Bossanova Quartet izzítja majd fel a hangulatot a História Kertben. 

Portugália talán legszebb zenei hagyományát, a melanokolikus, keserédes stílust képviselő, 1979-es születésű Ana Moura a valaha élt legfiatalabb fado énekes, akit a holland Edison-díjra jelöltek, de zenei tehetségét és páratlan előadásmódját két Golden Globe- és két Amalia-díjjal is elismerték. Pályafutása során összesen hat stúdióalbuma jelent meg: Guarda-me A Vida Na Mão (2003), Aconteceu (2004), Para Além da Saudade (2007), Leva-me aos Fados (2009), Desfado (2012), Moura (2015), valamint az ő nevéhez fűződik minden idők legnagyobb példányszámban eladott portugál albuma. Ötödik, Desfado című lemeze 6 hétig vezette az eladási listát Portugáliában, 117 hetet töltött a top 10-ben, 200 hetet a teljes listán, hatszoros platinalemez minősítést kapott. A 2015-ben kiadott, eddigi utolsó albumával, a Mourával megszerezte a portugál lemezeladási lista első helyét és egészen egy hónapon át őrizte pozícióját.

Moura bejárta a világot: koncertezett az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztriában, Németországban és az Egyesült Államokban is. 2007-ben fellépett a Rolling Stones-szal Lisszabonban, ahol Mick Jaggerrel a No Expectations című dalt adta elő. Dolgozott Prince-szel is, aki fanatikus rajongója lett, olyannyira, hogy 2011-ben inkognitóban megnézte az énekesnő fellépését a budapesti Sziget Fesztiválon.

Budapest Bossanova Quartet (Fotó: VeszprémFest)

Az este hangulának megalapozásáról a Budapest Bossanova Quartet (Hurták Gábor – gitár, ének; Szalay Gábor – gitár; Földváry Balázs – nagybőgő; Cseh Balázs – dob) a brazil zene autentikus hazai képviselője gondoskodik majd, akiknek a repertoárjukon szereplő bossanovák és szambák is eredeti hangvétellel, portugál nyelven szólalnak meg. Az együttes összeállítása és az improvizált hangszeres szólók révén azonban jelentősen kötődik az észak-amerikai jazzben meghonosodott előadásmódhoz is. Mindezen hagyományokból építkező játékuk fókuszában mégis az áll, hogy ez a zene alapvetően dalok gyűjteménye, így a gitár- a bőgő- és az alkalmankénti énekszólók is stílusosan “bossanovásra” alakulnak.

Kiemelt kép: Ana Moura (Fotó: VeszprémFest)