Május 1-jén ünnepeli megnyitásának 125. jubileumát a Vígszínház. Azóta a színház társulata 1443 premiert tartott, több ezer kiváló színművész lépett a teátrum színpadára, és közel ötvenmillió néző tapsolhatott a sikereknek. A játszóhely történetében mérföldkőnek számítanak az olyan színházi rekordnak számító produkciók, mint az 1300-nál is többször eljátszott A dzsungel könyve, a 999. előadásnál járó A padlás vagy a több mint 35 éve műsoron lévő Játszd újra, Sam! Az elmúlt 125 év tiszteletére a Vígszínház egy hetes ünneplésbe kezd, melyben május 1. és 8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kedveskedik közönségének.

Az ünnepi stream hetet Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyar című darabja nyitja meg Horvai István színpadra állításában. Az előadás a nyolcvanas évek végi Magyarország pontosan ábrázolt karaktereivel az időszak elragadóan mulatságos kor- és körképét mutatja be parádés szereposztásban Kútvölgyi Erzsébet, Szarvas József, Pap Vera, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Szombathy Gyula, Szabó Gabi, Rudolf Péter, Igó Éva és Kern András szereplésével.

Másnap Csiky Gergely A nagyra termett című prózai műve alapján készült zenés vígjáték, Az udvari kalap szórakoztatja majd az érdeklődőket. A történet bájos komikumát véletlenek, mulatságos félreértések és egy élettelen tárgy, Philibert kamarás udvari kalapja mozgatják. A Várkonyi Zoltán által rendezett produkcióban olyan legendás vígszínházi színészek láthatók mint Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar, Csákányi László, Tomanek Nándor, Harkányi Endre és Halász Judit, aki ebben a szerepben lépett először a Víg színpadára.

A hetvenes évek elején az akkor új játszóhelynek számító Pesti Színházban mutatták be a Macskajátékot Székely Gábor rendezésében Sulyok Máriával és Bulla Elmával a címszerepben. Az 1971-ben bemutatott előadás több mint egy évtizedig volt műsoron. „Orbánné mindannyiunkat túlél” – nyilatkozta Sulyok Mária, akinek pályafutása során ez lett az egyik legemlékezetesebb alakítása. Az előadás felvételét május 3-án nézheti meg a közönség.

1978-ban a teátrum nagy sikerű házi szerzője, Molnár Ferenc születésének századik évfordulója alkalmából Az üvegcipő felújított változatát állították színpadra. Ez a vígjáték az író egyik legérdekesebb és legegyénibb hangvételű műve. A legendák szerint a darab cselekményét Molnár saját magánéleti válsága ihlette. A május 4-én látható, Kapás Dezső rendezte előadásban olyan színművészek lépnek színpadra, mint Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika, Szakácsi Sándor és Pap Vera, aki akkor még csupán főiskolás diákként elementáris erejű alakításával a szó szoros értelmében berobbant a színházi életbe.

A Vígszínházban tartották a Marton László rendezésében készült zenés dráma, a Jó estét nyár, jó estét szerelem ősbemutatóját 1977-ben. A mű a teátrum felkérésére és biztatására született, és rövid időn belül igazi saját fejlesztésű sikerré vált. Az előadás zenéjét Presser Gábor szerezte, aki a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és a Harmincéves vagyok után hatalmas közönségsikernek örvendett. Május 5-én az előadás 1982-es felvételén az azóta klasszikussá vált dalok mellett Hegedűs D. Géza megrendítő alakítását is megcsodálhatják a nézők.

Másnap Zerkovitz Béla Csókos asszony című nagyoperettjével folytatódik a „zenés party”. A húszas évek hangulatát felidéző fülbemászó dalokkal fűszerezett művet 1987-ben mutatták be Iglódi István vendégrendezésében. A felvételen Pápai Erika, Kaszás Attila, Kern András, Benedek Miklós, Méhes László és Igó Éva lépnek színpadra.

Május 7-én a teátrum jelenlegi igazgatójának, Rudolf Péternek az első rendezését láthatják az érdeklődők. A Dühöngő ifjúság bejárta című előadás évekig ment teltházzal a Pesti Színházban, amely darab az egész világon nagy sikert aratott. A mű titka sokak szerint nem is a szerelmi négyszög történetében, hanem a főhős karakterében rejlik. Nem véletlen hát, hogy a 1992-es bemutatójáról Békés Pál így írt: „Kaszás Attila Jimmy Porterje: nagy dobás.” A színészlegenda mellett Eszenyi Enikő, Igó Éva, Szarvas József és Mádi Szabó Gábor játszhattak.

A közvetítéssorozatot május 8-án minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művének felvétele zárja. A padlás az az előadás, amire a 125 év során a legtöbb néző váltott jegyet a Vígszínházban. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese, félig musicalje generációk szívébe lopta el magát. A jubileumi ünnep alkalmából pedig most az archív felvétel kerül megosztásra, melyben az ős-szereposztás – Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András – varázsában gyönyörködhetnek a nézők.

A közvetítéssorozat május 1-jén online bejelentkezéssel veszi kezdetét, majd az előadásfelvételeket esténként 19 órától a Vígszínház online felületén lehet majd megtekinteni.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza és Kútvölgyi Erzsébet a Jó esté nyár, jó esté szerelem című előadásban; Kaszás Attila és Igó Éva A padlásban; Igó Éva és Kern András a Körmagyar előadásban (Fotó: Vígszínház)