Tavaly ünnepelte 60. születésnapját az ország egyik legismertebb és legkedveltebb orgánuma, aki nem csupán a szinkron területén alkotott maradandót, de a színpadon is letette a névjegyét az elmúlt évtizedekben. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházból a Vígszínházhoz igazolt színész több ismert szerepet is átvett a budapesti teátrumban, többek között erről, valamint a szinkronizálásról és a streamelésről is mesélt. A Jászai Mari-díjas színművésszel, Kőszegi Ákossal beszélgettünk.

Épp a napokban jutott eszembe, hogy milyen sivár színház nélkül az élet, és az egyik legkedvesebb emlékem az utóbbi évekből, hogy láthattam önt színpadon, Budapesten. A Tháliában volt egy vendégjátékuk Zayzon Zsolttal, A király beszéde, ahol nagy hatást gyakorolt rám Lionel Logue-ként. Milyen élmények fűzik ehhez a darabhoz?

Rendkívüliek! Béres Attila rendezővel és a kecskeméti kollégákkal szívügyünknek tekintettük ezt a darabot. Minden kollégám megtalálta benne az örömét, a sikerét. A nézők az utóbbi évek legjobb előadásaként aposztrofálták, többen többször is látták, még ma is mehetne. Zayzon Zsolt a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb színész díját, én magam pedig a VIDOR Fesztivál legjobb férfi színész díját, az Arlecchino-díjat hoztam el 2019-ben érte.

Ha jól tudom, 2003 és 2019 között játszott Kecskeméten, majd a Vígszínházhoz szerződött. Miért döntött a váltás mellett?

2003-ban szerződtem az akkori Kecskeméti Katona József Színházhoz Sopronból, és 2020. március 10-én, az első leállás előtti utolsó napon játszottam a Nemzeti Színházban egy vendégelőadásban a kecskeméti társulattal. A Vígszínház többszöri megkeresése után döntöttem Eszenyi Enikő ajánlata mellett, akihez 40 éves baráti és szakmai kapcsolat fűz. Úgy éreztem – focizsargonnal élve -, hogyha a Real Madridba hívnak, azt most már nem utasíthatom vissza, tehát nem levezetni jöttem, hanem stabil játékosnak!

Zayzon Zsolt és Kőszegi Ákos A király beszédében (fotó: Kecskeméti Katona József Színház)

Így utólag visszanézve, jó döntés volt?

Ebben a pandémiás időszakban nehéz erre válaszolni, de az igazgatóváltás után – Rudolf Péter lett az új direktor – sem bántam meg. Ez alatt a rövid pár hónap alatt is sikerült letenni a névjegyemet, a társulat el- és befogadott, talán meg is szeretett, érzem a respectet. Péterrel amúgy szintén több évtizedes barátságot és szakmai kapcsolatot ápolunk.

Mi volt a három legemlékezetesebb szerepe a kecskeméti színházban?

A színész 3-4 évente érez olyat, hogy az alakítása büszkeséggel töltheti el. Nekem, ha nem tűnik szerénytelenségnek, sikerült Kecskeméten 1-2 évente olyat produkálnom a rendezők és a kollégák segítségével, amire nagy szeretettel gondolok vissza. Nehéz választani, de íme, legyen Danton a Danton halálából, Petronius a Caligula helytartójából és Miska pincér a Csárdáskirálynőből. Remélem, a többi szerep nem sértődik meg! (nevet)

Milyen érzés a Vígszínház társulatához tartozni?

Az ilyen kérdések, hogy „milyen érzés” a leginkább megválaszolhatatlanok egy színész számára. A Vígszínház az a Vígszínház. A múltja kötelez, a jelene büszkeséggel tölt el, a jövője pedig kíváncsisággal. A Víg csodálatos színészei pedig bámulatosak!

Az egyik kedvenc darabom a Vígben az Audiencia, ahol ön John Major szerepét vette át, tehát ismét a brit királyi család közelébe került. Milyen volt a beugrás? És hogy mentek a szerepátvételek a többi darabban (A padlás, Játszd újra, Sam!, Lóvátett lovagok)?

Csak annyit mondanék, hogy Valló Péter – akit én az egyik legnagyszerűbb magyar rendezőnek tartok – azt kiabálta fel a színpadra a beugrópróbám első jelenete után, hogy: „El vagyok bűvölve, édes Ákos!” Ez jól esett! (nevet) Megteszek mindent, ami tőlem telik, hogy egy már működő előadást ne hátráltassak, hanem előrevigyek. Úgy érzem, hogy minden szerepátvételemnél sikerült!

Kőszegi Ákos A Nyugat császára című előadásban (Fotó: Juhász Éva)

Novemberben élőben közvetítette A padlás 999. előadását a Vígszínház. Mi a véleménye az online színházról? Nézett már meg esetleg ilyen módon darabot?

Bevallom, nem vagyok híve a streamelésnek. Szükséges kényszernek tartom, de úgy fogtam fel A padlás közvetítését, mint egy forgatást, ott sincsenek közvetlen visszajelzések. Nem nézek színházat online, vagy közvetítve, Gábor Miklósnak van igaza, úgysem adja vissza a valós élményt.

Készülnek az újranyitásra, zajlanak az olvasópróbák? Mik a tervek a következő hónapokra?

Minden bizonytalan, március 2-án bezárt a színház, üzemszünet van, csak a jó Isten tudja, mi lesz.

Három éve az év szinkronszínésze díjat is megkapta, ezúton is gratulálok. Bizonyára sokan megkérdezik, de melyik munkájára a legbüszkébb és van esetleg olyan, amire nem?

Köszönöm! Több ezer szinkronom közül hogyan lehetne választani? Én 40 év után is nagyon szeretek szinkronizálni, nagy öröm számomra, ha boldogan befogadják a nézők, hallgatók a hangomat a mindennapjaikba! De talán a Maffiózókban James Gandofini hangjaként megnyilvánulni, az mindent visz. Hogy mire vagyok kevésbé büszke, az maradjon az én titkom.

Milyen biztonsági intézkedésekkel zajlik a szinkronizálás a járványhelyzetben?

Az összes stúdió megteremtette a maximális járványügyi védekezést, le a kalappal előttük, szinkronstúdióból még nem fertőződött meg senki tudomásom szerint.

Kőszegi Ákos szinkronizálás közben (Fotó: Sorozatjunkie)

A színház és a szinkronmunkák mellett van esetleg bármilyen új projekt, ami folyamatban van? Például hangjáték, tévé- vagy játékfilm?

Van egy-két tévés, játékfilmes megkeresésem, időnként forgatok, de erről nem beszélhetek, köt a titoktartási szerződés.

Zárásként Marvel-rajongóként hadd köszönjem meg azt, amit Thanosként hallhattam öntől, a költészet kedvelőjeként pedig a versmondásaiért vagyok hálás. A Karinthy Frigyes: Nem mondhatom el senkinek a kedvencem, rendszeresen újrahallgatom, ráadásul a hangfelvételt egyszer valaki összevágta Samuel L. Jackson egyik filmjének, A Sunset Limitednek a jeleneteivel, ahol ön szinkronizálta a színészt.

Thanos hangjaként maszkban is felismernek, sőt maszkban a szememről a Doktor Balaton Pákaijaként is. Nagyon ki vannak éhezve az emberek, rendkívül nehéz megélniük ezt az ingerszegény időszakot, belekapaszkodnak mindenbe, ami enyhíti ezt a járványhelyzetet. A vers pedig az én gyengém. Bármilyen formában kerül a közönség elé, én annak csak örülni tudok. Kívánok mindenkinek jó egészséget, oltassák be magukat, mert csak ez véd meg bennünket, hogy mihamarabb újra együtt lehessünk a színházban és az élet többi szegmensében!

Kiemelt kép: Kőszegi Ákos (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)