A Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Lakatos Róbert magyar-román koprodukcióban készült Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilmje. 

Az október közepén kezdődő 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett a tizennégy A-kategóriás filmfesztivál egyike. A Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm társadalmi szatíra, amely kutyaproblémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – szól az erdélyi-magyar identitásról és társadalmi kérdésekről. A film a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával készült. A producer Balogh Rita, román részről a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon. A Ki kutyája vagyok én ősztől látható a magyar mozikban.

Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyekről már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő világának problémáiról készítettem filmet, hátha az ugatás nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – mondta el Lakatos Róbert, a rendező, aki Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert.

A Közép-Európa legfontosabb fesztiváljai között jegyzett szemle műsorra tűzi emellett Szakonyi Noémi Veronika nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című mozifilmjét, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Ki kutyája vagyok én című filmből (Fotó: kultura.hu)