A szombathelyi Anima Sound System évindító nagykoncertjén nemcsak a zenekar három évtizedének népdalok által inspirált darabjai, de a legismertebb slágereik is szerepet kapnak, sőt, a tervek szerint számos, az Animát tisztelő művészvendég is tiszteletét teszi, de vallásos népi dalokat és gospeleket – utóbbiakat különleges kórus részvételével – is a programba emelnek.

A Földről az égbe című koncertprogramban a kárpát-medencei kulturális tradíciók egymásra találását járja körbe az Anima népdalokkal. Visszatér a zenekar első énekesnője, Bognár Szilviaakinek nevéhez számos népdal ihlette Anima-muzsika fűződik, mint például a Rakjuk a tüzet, a Csángó vagy a Csillagtalan. A tradíciót és a családi kötelékeket erősíti az alapító Prieger Zsolt és Szabolcs, valamint Zsolt lánya, Fanni, aki 13 éve tagja a zenekarnak, de meghívást kapott a csíki Bocskor Bíborka is, aki az Anima Csík együttes által is feldolgozott Sose lesz vége című számát adja elő.

Anima Sound System (fotó: Steindl Gabriella)

Az este folyamán csatlakozik a csapathoz Magyar Bori a Makámból, Szalóki Ági, valamint Berecz András és fia, Marci is. De hallhatjuk a koncerten a zenekar régi nagy barátját, Csoóri Sándor Sündit, és Törőcsik Franciska is énekelni fog. A színésznővel közös dalt is írt a közelmúltban a zenekar a magyar roma hagyomány előtt tisztelegve, amelynek egyik legkiválóbb képviselője, Kovács Antal, a Romano Drom vezetője és énekese, valamint Unger Balázs a Cimbalibandból, akik szintén  tiszteletüket teszik egy dal erejéig, bizonyítva: a magyar kultúra egy és oszthatatlan.

A január 30-án 19 órakor kezdődő műsor egyszerre szól a kulturális egymásra hatásról, a zenei testvériségről és a magyar tradícióról, amely a múltban gyökerezik és szorgosan keresi a jövőt és a modernitást, és közben egyszerre szólítja meg az összes generációt. Földről az égbe – hagyományok és hit őrzésével.

Kiemelt kép: Prieger Zsolt és Prieger Szabolcs (Fotó: Steindl Gabriella)