Két formabontó esttel is készül a Várkert bazár a magyar költészet napja alkalmából: József Attila születésnapján, április 11-én Hirtling István előadásában Márai Sándor kevésbé ismert életpályája kerül fókuszba, majd másnap, április 12-én az erdélyi költőnő, Hervay Gizella munkásságát ismerhetik meg a nézők, Vecsei H. Miklós színész és Bocskor Bíborka énekesnő tolmácsolásában.

A költészet napja nem csak József Attila, de Márai Sándor születésének évfordulója is. Elsősorban prózai íróként ismerhettük meg őt, de a lírai oldala is jelentős szerepet töltött be pályájában. „Szemem is volt, láttam több csillagot / S mert ember voltam, tehát meghalok” – írja például a Dalocska soraiban, vagy a Mikó utca című versében vall arról, hogy „…se ágy, / Se asztal nem köt, s nincsen kacsaláb, / Amin váram elforoghat e földön.” A Várkert Bazárban most Hirtling István, Jászai Mari-díjas színművész idézi meg a költő ezen oldalát. 

A virág a végtelenbe címmel április 12-én Hervay Gizella költészete elevenedik majd meg, az összeállítás költői érzékenységgel fordul a női lélek felé. Az életet várja a lírától és önmagától is. Az irodalmi esten Tamási Áron, Kányádi Sándor, Szőcs Géza munkássága mellett Hervay Gizella színes, ám annál izgalmasabb költői világa elevenedik meg és mutatkozik be a közönségnek. A program során Vecsei H. Miklós és Bocskor Bíborka mellett Balázs Imre József, romániai magyar költő, irodalomtörténész és Iancu Laura, költő lesz Juhász Anna vendége.

Kiemelt kép: Hirtling István (Fotó: hallgatniaranyt.hu)