Minden negyedik címmel a Manna Produkció november 8-án a Radnóti Tesla Labor színpadán mutatja be Csábi Anna rendezését, aki saját gyűjtéséből írt szövegek alapján mesél azokról a nőkről, akik megélik a bennük fejlődő élet elvesztését.

Csábi Anna Marosvásárhelyen végzett rendező, aki nem először készít előadást kordokumentumok alapján. Jellemzően maga formálja a produkcióinak szövegkönyvét, akár több mű összeollózásával, akár saját gyűjtésből írt anyagok egybegyúrásával. Első magyarországi rendezésében, Az utolsó tűzijáték című előadásban is érintette az anyaság témáját, most azonban kifejezetten az anyák kerültek a fókuszba. A rendezőnő vállaltan azért kezdett el foglalkozni a perinatális gyász témakörével, mert maga is érintett, mint, ahogy minden negyedik nő is Magyarországon.

Az előadásban a rendező alkotótársai olyan színésznők, akik mind hasonlóan fontosnak tartják, hogy erről a témáról nyíltan beszéljünk, így ők maguk is hozzájárultak szövegekkel, történetekkel a Minden negyedik létrehozásához. A színpadon Fullajtár Andrea, Földes Eszter, Tordai Teri, Szegvári Júlia, Sebők Maja és Gáspár Anna osztják meg velünk ezeknek a nőknek a legmélyebb titkait: kiderül többet között, az is, hogy nem mindegyikük szabad akaratából döntött a terhesség megszakítása mellett. A színdarabban fontos szerepet játszik a mozgás, a zene, és feloldásképp a humor. A valós történetek mellett Borbély Szilárd verse is elhangzik. A mozgás Bodor Johanna munkáját dicséri, a zenét az előadásban szereplő Szegvári Júlia szerezte, a dalszövegeket pedig az alkotói stáb egyetlen férfi tagja, Seits Attila írta.

Kiemelt kép: A Minden negyedik című előadás alkotógárdája (Fotó: Kállai-Tóth Anett)