Április 28-tól Márkus Sándor, a Budapest Bábszínház színművésze, független látványtervező újabb installációval készült: Üzemen kívül című szolidaritási kampánya a várakozás nehézségére hívja fel a figyelmet, és többek között olyan helyszíneken valósul meg, mint a Budapest Bábszínház, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hajas Szalon, az MTK Budapest, vagy a Központ a Madách téren.

Mindenki ismeri a sárga lámpát. Ez egyrészt azt jelenti, hogy üzemen kívül van a lámpa, valamint egy jelzés a várakozásra, míg eldől, pirosra vagy zöldre vált-e. Menj vagy maradj, igen vagy nem.  A bábszínházi közegben is aktívan alkotó Márkus Sándor célja a mostani installációval, hogy vizualizálja a várakozás érzését, hiszen a világban kialakult járványügyi helyzetben most mindenki a saját bőrén tapasztalja meg ennek nehézségeit. Nem tudjuk, meddig kell még várnunk, meddig kell karanténban lennünk, mikor mehetünk újra könyvtárba, játszótérre, színházba, múzeumba, koncertre, moziba vagy éppen uszodába, vagy mikor ölelhetjük meg rég nem látott családtagjainkat, barátainkat. Márkus szerint arra kell használnunk ezt az időt, hogy egy kicsit elmerüljünk magunkban, és ha ennek vége, akkor emlékezzünk a várakozás érzésének nehézségére.

Márkus Sándor – Üzemen kívül kampányfotó (fotó. Vajda Réka)

Az installáció a fentiek mellett szolidaritást vállal mindazon intézmények mellett, akik a jelen helyzetben „üzemen kívül vannak”. Jellemzően ezek a kulturális-, a szórakoztató-, a vendéglátóipar, valamint a turizmus képviselői. A kezdeményezés mellé olyan partnerek álltak, mint a Budapest Bábszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Katona József Színház, a Hajas László Szalon, a Béla bár, a Központ, valamint a NENESZ segítségével az MTK Budapest labdarúgó klub. Zenészként csatlakozik még a kampányhoz a jelenleg is rendszeresen online szobakoncerteket adó iamyank, független színészként pedig Nagy Dániel Viktor. A lámpák felkapcsolásának időpontja 2020. április 28. 19:00 óra, a lekapcsolásé 2020. május 2., helyszínei: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Katona József Színház, Hajas László Szalon, Béla bár, Központ.

Aki csatlakozni szeretne a kampányhoz, az még megteheti, mivel a szervezőknek vannak még kihelyezhető lámpáik. Jelentkezni a sankoart@sankoart.hu email címen lehet.

Márkus Sándor – Üzemen kívül kampányfotó (fotó. Vajda Réka)