Május 14 és 15-én barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal és spéci programokkal érkezik a Budapest100. Az építészeti-kulturális fesztivál a közösségek és a város ünnepe, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, emellett pedig felhívja a figyelmet a minket körülvevő építészeti értékekre. A fesztivál 2011-ben indult, viszont 2016 óta a programszervezők különböző városrészeket vesznek gorcső alá. A cél az évek alatt nem változott: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a résztvevő intézmények képviselőinek segítségével.

Az idei évben az érdeklődők megismerhetik a Várat és az itt élők történeteit a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig, és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között. A Vár mindenkié: az egymáshoz illeszkedő házak történelmünk tanúi a 13. századtól a 21. századig. A kövek és az évszázados téglák találkozása a betonnal olyan építészeti örökség, amiről érdemes közösen beszélgetni. Mire vár a Vár? Ez itt a kérdés, amire az itt élők, mint a polgárváros lakói, a turisták és sokféle szakma együtt keresi a választ a régi utcákat, az egykori ostromok nyomait és a városra nyíló pazar panorámát csodálva.

A szervezők január vége óta várják azoknak a lakóközösségeknek a jelentkezését, akik szívesen megnyitnák a házukat a Budapest100 hétvégéjén. Vannak olyan résztvevők, akik évtizedek óta a Várban élnek, de már újdonsült bérlők is csatlakoztak, illetve olyan közreműködője is lesz az idei Budapest100-nak, akinek a nagyszülei költöztek a Várnegyedbe, ő maga pedig éppen 69 éve vári lakos. Egy biztos: érdekes történetekben nem lesz hiány. Ház-lakóként ide kattintva van lehetősége jelentkezni.

Kiemelt kép: Budapest100 (Forrás: budapest100.hu)