Április 18-án 20 órától félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Magyar Állami Operaház Eötvös Péter, a Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját.

Eötvös Péter a Magyar Állami Operaház felkérésére írta meg egyetlen magyar nyelvű operáját, aminek témájául a szerző a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett magyar író, Krasznahorkai László 1989-es, Az ellenállás melankóliája című kisregényét választotta. A darab ősbemutatóját 2023. december 2-án tartották a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, Varga Bence rendezésében. A nagy sikerű előadáson, amit kedvező hazai és nemzetközi kritikai visszhang is övezett, Eötvös Péter is részt vett.

A szerző által tragikomédiaként jellemzett Valuska címszerepében Haja Zsolt lép színpadra, a további főbb szerepeket Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Hábetler András (Tanár úr), Farkasréti Mária (Parasztasszony) és Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Szennai Kálmán vezényli. A Három nővér (2000, r.: Szabó István) és A szerelemről és más démonokról(2017, r.: Silviu Purcărete) után a Valuska Eötvös Péter harmadik operája, ami elhangzik az Andrássy úti Ybl palotában.

Eötvös Péter türelemmel viselt, hosszantartó betegség után 80 éves korában hunyt el 2024. március 24-én.

Kiemelt kép: Jelenet a Valuska című előadásból (Fotó: Nagy Attila)