Vakok és gyengénlátók számára, fogyatékossággal élők bevonásával szervez segítő és edukációs programokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) a Videó a Vakoknak Alapítvánnyal közösen. A két szervezet a fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást.

A FSZEK Budapest könyvtára című, a 2021-2027 közötti időszakra összeállított stratégiai tervében kiemelt fejlesztési területként jelenik meg többek közt a könyvtár esélyteremtési programjának kidolgozása, és megvalósítása és a befogadó könyvtári működés és szolgáltatás fejlesztése. A mostani együttműködés a Videó a vakoknak elnevezésű platformhoz kapcsolódik, amely vakok és látássérültek számára vizuális tartalmak, például videók, fotók, illusztrációk megismerését teszi lehetővé. A megállapodás keretében a könyvtár vakok és látássérültek által gyakrabban keresett műveket, valamint Budapesttel kapcsolatos helyismereti tartalmakat ajánl az alapítvány részére, leírások és narrációk elkészítésének céljából.

A szavak ereje (Fotó: FSZEK Facebook oldal)

A szavak ereje című ajánló brosúra is a projekt része, amely vakság, siketség, értelmi fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, autizmus témakörében készült, és ingyenesen elérhető a FSZEK hálózatában, valamint letölthető a könyvtár honlapjáról is. Az intézmény által ajánlott szépirodalmi művek segíthetnek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos hétköznapi helyzetek megértésében és feldolgozásában, a szakkönyvek pedig konkrét, gyakorlati segítséget nyújtanak. A kiadvány mellett a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg öt olyan Élő könyvtár elnevezésű esemény is, amelyeken nyolc-nyolc fogyatékossággal élő ember vesz részt. Ők élő könyvként segítik a résztvevőket abban, hogy megismerjék életüket, nehézségeiket, ugyanakkor sikereiket, örömeiket és eredményeiket is. A találkozók közül az első a könyvtári szakemberek felkészítését szolgálta, a többi alkalmat pedig középiskolások számára szervezik meg. Az eseménysorozat megvalósításában a könyvtár szakmai partnere a Budapest Esély Nkft.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, hogy a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a könyvtári tartalmakhoz. A súlyos fogyatékossággal élők mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj fizetése alól és ingyenesen vehetik igénybe például a hangoskönyv, DVD vagy CD kölcsönzést akár lejátszó eszközzel együtt. A könyvtár a mozgásukban korlátozott használók számára házhoz szállítja a kölcsönözni kívánt dokumentumokat és szükség szerint a lejátszó eszközöket. A Könyvet Házhoz szolgáltatás idén már 33 tagkönyvtárban igényelhető. A Központi Könyvtárban kísérő szolgálat várja a látássérülteket és 16 tagkönyvtár biztosít felolvasó és audiovizuális technikai eszközöket is. A Központi Könyvtárban kiemelt helyre kerültek a könnyen érthető könyvek, amelyek megértési nehézséggel élő embereknek, vagy idegen nyelvűeknek kínálnak segítséget különböző témákban.

Kiemelt kép: A szavak ereje (Fotó: FSZEK Facebook oldal)