Ma este, 21 órai kezdettel lesz látható az M5 csatornán a Katona József Színház Nóra – Karácsony Helmeréknél című előadása, Székely Kriszta rendezésében, Ónodi Eszterrel a címszerepben.

Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra (jelen előadás bemutatásának évére) új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.

Székely Kriszta rendezésében Ibsen kiváló drámája új értelmet nyert, újabb kérdések és válaszok merülnek fel a történet és Nóra döntése, személye kapcsán. A Katona József Színházban, 2016-os bemutatója óta nagy sikerrel fut a darab, a címszerepet Ónodi Eszter, Helmert Fekete Ernő, Krogstadot Keresztes Tamás, Kristine-t Pelsőczy Réka, Rankot Kocsis Gergely alakítja.

Kiemelt kép: Fekete Ernő és Ónodi Eszter a Nóra – Karácsony Helmeréknél című előadásban (fotó: Horváth Judit)