A tünetegyüttes – reality a pincében című produkció a független előadó-művészet történetét dolgozza fel a rendszerváltoztatástól egészen a napjainkig, melynek szerves részét képezi a Tünet Együttes személyes története is. 2020. március 11-én A tünetegyüttes volt az utolsó előadás a Trafóban, mielőtt a pandémia miatt bezártak a színházak.

Most már a COVID-19 is a színházi világ részévé vált, így a formáció ezt is belevette a rendhagyó stream közvetítésébe a kamerák és az operatőrök segítségével. Kőrösi Máté dokumentumfilm-rendező, aki a 2019-es eredeti előadásban bemutatott kisfilmeket készítette, egy hangmérnökkel kiegészülve a Trafó pincéjében dokumentálja a dokumentarista előadást. „Ilyen módon a dokumentarista csapat, amely a felvételt készíti, része lesz az online előadásunknak. Nem élő stream lesz tehát, hanem úgy dolgozunk rajta, mint ahogyan egy filmen szokás dolgozni, többször felveszünk jeleneteket, vágjuk az anyagot. Az online előadásnak lesz egy sajátos filmszerű világa, eleve a képernyőre készül” – hangsúlyozta Szabó Réka, az alkotói társulás vezetője.

A tünettegyüttes című film verzióban mesél a múltjáról, a felemelkedéséről, a bukásairól, valamint a számára meghatározó pillanatokon keresztül számot ad arról, hogy miben hitt, és abból mi maradt meg, és hogy milyen egy független társulatban létezni 16 éve.

Kiemelt kép: jelenet az előadásból (Fotó: Trafó Kortárs Művészetek Háza)