Közel 30 év után, kivételes szereposztással tér vissza február 18-án a Csokonai Színházba Verdi A trubadúr című operája, amelyet Gemza Péter, a teátrum igazgatója állít színpadra.

Gemza elmondta, hogy az idén 70 éves jubileumát ünneplő debreceni operajátszás előmozdítására egy Verdi-repertoárt szeretnének létrehozni, így esett erre a darabra a választás. Ács János karmesterrel úgy gondolták, A trubadúr csodálatos zenéjével és a benne megszólaló érzelmekkel kiváló nyitása lehet ennek a sorozatnak. „Ezt az operát sokszor bélyegzik követhetetlennek, érthetetlennek, holott nem az. Kíméletlenül nyers Verdi, ahogy szembesít minket ezekkel az érzelmekkel. Olyan szituációkat teremt és olyan érzelmeket, ahol muszáj szembenézni azzal az óriási belső küzdelemmel, amit a szeretet, a szerelem, a féltékenység vagy a bosszúvágy indít el bennünk” – árulta el a rendező.  Ács János saját feladatának azt tartja, hogy méltóságot és tiszteletet adjon Verdi partitúrájának: „Az operakarmester védelmezője a remekműnek, és külön öröm, hogy remek társulatot találtunk a négy főszereplő személyében.”

A címszerepet alakító Riccardo Massi 2017-ben már járt Budapesten egy beugrás keretében. Debrecent nem ismerte, de fantasztikus lehetőségnek tekintette, hogy Ács János karmesterrel dolgozhat együtt. Gál Erika először énekli Azucena szerepét, ráadásul Debrecenben végezte a zenei tanulmányait: Nagyon boldog vagyok, ha itthon énekelhetek. Minden nehezítő körülmény ellenére egy nagyon professzionális társaság állt össze, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ez a darab magas színvonalon megszólalhasson.” Ádám Zsuzsannának (Leonora) szintén régi vágya volt, hogy A trubadúrban énekeljen, mint mondta, sokszor irigyelte a Verdi mezzoszopránok karakterét az emberközpontúságuk miatt, de idővel rájött, hogy Verdi a szopránokhoz köti Istent, és ettől végtelen katartikus ezeket a szerepeket énekelni. Kálmándy Mihály pedig, arra a kérdésre, hogy negatív szereplőnek érzi-e a karakterét azt válaszolta, hogy Luna grófban a szerelmes férfit látja, pozitív figurát, aki a bosszúállás során egyre keményebb, energikusabb lesz.

Kiemelt kép: Pillanatkép A trubadúr sajtótájékoztatójáról (Fotó: Csokonai Színház)