A Cervantes Intézet és a Toldi Mozi együttműködésében, a Női terek – Sokatmondó képek című válogatás keretében női rendezők alkotásai kerülnek bemutatásra október 11. és 15. között a budapesti filmszínházban. A kezdeményezés kurátora minden évben egy fesztivál, idén a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) szakemberei válogatták össze a filmeket, és a kínálatban helyet kapott három dokumentumfilm, egy fikciós alkotás, valamint egy rövidfilmes szekció is. 

A MIFDB háom évtizedes története során mindig a feminista megmozdulásokra fókuszált, éppen ezért az évforduló alkalmából a Női terek – Sokatmondó képekkel egyúttal betekintést nyerhetünk a fesztivált ihletforrásába, és ezáltal egyéni sorsok megismerése mellett egy egész ország történelméhez is közelebb kerülhetünk. A vetítéssorozat október 11-én Pilar Monsell 2015-ös kreatív dokumentumfilmjével, az África 815-tel indul, amiben „a romantikus szerelem és az ideális család mítosza kerül szembeállításra a valós vágyakkal és önkereséssel”, amit október 12-én Laura Herrero 2019-es doksija, a La mami követ a konzulmhölgyek életét bemutatva. Október 13-án, pénteken a 2017-es A mozikedvelők című dokumentumfilm a művészetről és annak szerepéről beszél három nyugdíjas nő történetén keresztül. 

Október 14-én Celia Rico első filmje következik, a 2018-as Utazás egy édesanya szobájába során egy anya-lánya kapcsolatba tekinthetünk bele. A vetítések október 15-én, vasárnap rövidfilmekkel zárulnak: a 2022-es TRAMA három díjnyertes művét tekinthetik meg az érdeklődők, a rendezőnők célja pedig az, hogy a filmek nyelvén reflektáljanak többek között olyan fontos témákra, mint a nemi identitás. 

További információkért és jegyvásárlásért a Toldi Mozi honlapját érdemes meglátogatni. 

Kiemelt kép: Az Utazás egy édesanya szobájába egyik jelenete (Fotó: Toldi Mozi)