Február 19-én lesz először látható – magyarországi ősbemutatóként – a Thália Télikertben Martin McDonagh Leenane-trilógiájának középső darabja. A koponya című előadást Zayzon Zsolt állítja színpadra.

A fekete humorral átitatott történet helyszíne egy ír kisváros, amelynek temetőjében véges a sírhelyek száma, ezért évről évre helyet kell csinálni a frissen elhunytaknak. Mick Dowd feladata, hogy ezt elvégezze, és mindez nem is jelent neki gondot, amíg nem válik személyesen is érintetté az ügyben. Barátai és ellenségei egyaránt mellette vannak ebben a nehéz időszakban; a baj csak az, hogy nem tudni, ki melyik szerepet tölti be a férfi életében.

Martin McDonagh az angolszász drámairodalom csoda- és fenegyereke, akinek nevéhez olyan, itthon is nagy sikerrel játszott darabok fűződnek, mint a Kripli, az Alhangya, a Párnaember vagy a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog, a mozikból pedig az Erőszakik, A hét pszichopata és a Si-cu vagy a Három óriásplakát Ebbing határában kapcsán ismerhetjük. Fekete humorú, erőszakról és kiábrándultságról szóló komédiáira jellemző a pontos, dramaturgiailag hatásosan felépített szerkezet és az izgalmat végig fenntartó történetmesélés. A groteszk figurákat és helyzeteket kegyetlen iróniával és sziporkázó humorral elővezető darabjaiban a szatíra bármelyik pillanatban képes tragédiává, a tragédia pedig rémbohózattá alakulni.

Martin McDonagh (Fotó: Rob Grieg)

A ’90-es évek második felében született trilógia első (Leenane szépe) és harmadik része (Vaknyugat) a hazai színházakban is gyakran műsorra kerülnek. A középső darab, A koponya magyarországi ősbemutatóját a Thália Színházban tartják, ráadásul a februárban debütáló előadás a társulat színművészének, Zayzon Zsoltnak az első kőszínházi rendezése lesz. A produkció további különlegessége, hogy Molnár Piroska, a Nemzet Színésze is feltűnik benne, mellette Vida Péterrel (Mick Dowd), Balaskó Bencével (Mairtin Hanlon) és Csőre Gáborral (Thomas Hanlon) találkozhatunk a színpadon. A szövegkönyvet Totth Benedek fordította, a  jelmezeket Cselényi Nóra, a díszletet Mátravölgyi Ákos tervezte.

Kiemelt kép: A koponya című előadás promóciós képe (Fotó: Thália Színház)