2020-ban hatodik alkalommal rendezték meg a Textúra összművészeti előadássorozatot, melyben a képzőművészet, az irodalom, a színház és a zene találkozik egy térben és időben a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény kortárs írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásához. Az elkészült monológokat ezúttal Székely Kriszta rendező vitte színre a múzeum kiállítótereiben Czakó Julianna, Dankó István, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Péterfy Bori, Szabó Zoltán, Tasnádi Bence és Vizi Dávid színművészek előadásában.

A rendező koncepciója szerint az idei Textúrán a múzeumi dolgozók bőrébe bújva ismerhetjük meg az irodalmi alkotásokat és a múzeum műtárgyait. Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziájú takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, de részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán. A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából pedig egy festmény gondolatai szólalnak meg, és részesei lehetünk a híres luxemburgi performanszművész projektjének, illetve szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete során átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

Az előadás dramaturgja Szabó-Székely Ármin, a zene Matisz Flóra Lili és Nagy István nevéhez fűződik, a jelmezeket Jeli Luca Sára tervezete.

A stream-en keresztül hely- és időkorlát nélkül elérhető 120 perces produkció megállítható és visszanézhető.

Bővebb információk a Szépművészeti Múzeum honlapján találhatók.

Kiemelt kép: Keresztes Tamás (Fotó: Szépművészeti Múzeum)