Az idén hazánkban megrendezett X. Színházi Olimpia egyik legizgalmasabb vállalkozása kétségkívül a Madách Project 2023 volt, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeztek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban mutassák be legnagyobb drámánk, Az ember tragédiája valamely színét. A Vidnyánszky Attila által életre hívott projektben a dráma tizenöt színét egy-egy ország színművészet szakos hallgatói adták elő saját anyanyelvükön, saját rendezésben, az általuk megálmodott díszletben.

A projekt egy páratlan kulturális misszió, hiszen négy kontinens fiatal egyetemistái a magyar irodalom egyik remekművével, Madách emberiségkölteményével foglalkoztak hónapokon át, hogy saját színházi gondolkodásmódjuk szerint, saját kultúrájuk szűrőjén át mutassák be azt a magyarországi közönség előtt, gazdagítva egyben a Madách-mű nemzetközi recepciótörténetét is.

A dráma tizenöt színe közül három – a második (A paradicsom), a harmadik és a tizenötödik szín (Pálmafás vidék) – Magyarországon maradt, ezeket a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári színművész hallgatói adták elő. A Menny színt a lengyel Warszawska Szkola Filmowa, Egyiptomot az egyiptomi Academy of Arts, Athént a görög Drama School of the Athens Conservatoire, Rómát az olaszországi Centro Teatro Attivo, Konstantinápolyt a törökországi Istanbul Aydin University, Drama and Acting, a két Prága, valamint a Kietlen havas táj színt a romániai National University of Theatre and Film “Il Caragiale” egyetem, Párizst a franciaországi EICAR The International Film and Television School, Londont a brit The Liverpool Institute for Performing Arts, a Falansztert a georgiai Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia, az Űr színét a kanadai York University hallgatói viszik színpadra. A csoportok június elején érkeztek az országba, és az Eiffel Műhelyházban próbálták a nagyszabású produkciót, amelynek bemutatója június 23-án került sor a Hajógyári-szigeten. Az ebből készült felvételt most Madách Imre születésének 200. évfordulóján, szeptember 21-én nézhetjük meg az M5 csatorna műsorán.

Kiemelt kép: Jelenet a Madách Project 2023-ból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)