A Thália Színház 2016-ben egy egészen rendhagyó nagyszínpadi produkciót tűzött repertoárra. Karinthy Ferenc (Karinthy Frigyes fiának) 1970-ben megjelent színművét, a Gellérthegyi álmokat nem szokványos formában, hanem vizuális tánc- és színházi előadásként álmodták színpadra – rendező nélkül. A történet főszereplője egy fiú és egy lány, akik Budapest ostroma alatt egy elhagyatott villában kerestek menedéket. A lány zsidó származása miatt bújkál, a fiú katonaszökevény, akinek elege lett a háborúból. Miközben arra várnak, hogy befejeződjenek a harcok, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, álmokat szőnek, fantáziálnak és játékba menekülnek az éhezés elől.

Jelenet az előadásból (fotó: Csatáry-Nagy Krisztina)

A lányt Schell Judit, a Thália Színház művészeti vezetője, a fiút Finta Gábor balett táncos keltette életre a színpadon. Ebben a formabontó előadásban nem csak két fiatal, hanem a próza és a tánc is egymásra talál, és egyesül valami egészen látványos módon. A két szereplő álmait különleges vetítési technika segítségével mutatják be, melyben az emberi interakciót ötvözték az animációval. A darab történetének fonalát eredeti és „kölcsönvett” zenékre készült táncok, mozgásszínházi víziók szakították meg, és emelték át az egész előadást egy másik dimenzóba.

A Gellérthegyi álmokat 2018 tavaszáig játszották a Thália Színházban. Aki lemaradt róla, az viszont most bepótolhatja, ugyanis az előadásról készült tévéfelvétel július 16-án, kedden 21:05-kor kerül bemutatásra az M5-ön. Az előadás dramaturgja Zöldi Gergely volt, a zenéket Balázs Ádám szerezte, a jelmezt Gallatz Rita tervezte, a látványért pedig a Freelusion felelt. Rendezőasszisztensként közreműködőtt az alkotók oldalán Szalai Péter.

Kiemelt kép: Jelenet az előadásból (fotó: Csatáry-Nagy Krisztina)