A Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén már láthatta a budapesti közönség a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadását, a Műtétet, melyet a teátrum névadójának művéből készített a társulat. A Zakariás Zalán rendezte produkcióról készült tévéfelvétel pedig január elején képernyőre is kerül. Az M5 január 7-én 22 óra 15 perctől sugározza majd a másfélórás felvételt.

„Tomcsa Sándor drámájának kispolgári világában az egzisztenciális elhidegülés és a magány dominál. Szereplői azonban továbblépnek a társadalmi besorolhatóságon és státuszukat ledobva alkotnak maguknak belső valóságot. A dráma főszereplője, dr. Ember László átírja magányát egy képzeletbeli családdal, amely számára a boldogságot jelenti. A történetben fokozatosan ismerjük meg Ember kettős világát, amelyet tudatosan hoz létre. Nem egy »kegyes hazugsággal« csapja be magát, hanem készakarva választja a boldogságot egy önmaga által felépített igazságon keresztül” – áll a hivatalos ismertetőben.

Jelenet a Műtét című előadásból (fotó: Tomcsa Sándor Színház)

„A két párhuzamos realitás – a kívülről is érzékelhető, amelynek tagjai a szomszédok, és a szubjektív igazságokból táplálkozó, amelynek része a CSALÁD – összecsúszni látszik, amikor Flambó, az álnyomozásba menekülő szomszéd úgy dönt, “műtétet” hajt végre barátján. Mint minden beavatkozásnak, ennek is kérdéses a kimenetele: tud-e az illúzió valósággá válni? Flambó jóvoltából dr. Ember László életében megjelenik a nő, a képzeletből valóságba átlépő feleség, hogy nem létező szerelmükkel együtt harcoljanak a kiüresedettség, létbe vetettség ellen. A két valóság érintkezési pontján megszűnik a dráma groteszk karikatúra jellege, és felsejlik az a mély életszerűség, amelyet a belső küzdelem, az emberben hordozott értékek és azok vállalása jelent” – zárul a színlap szövege.

Szereplők: Barabás Árpád (Flambó), Bekő Fóri Zenkő (Piri), Dunkler Helka (Gyerek), Dunkler Róbert (Részeg 2), Esti Norbert (Gaszton), Farkas Loránd (Dr. Ember László), Kőmíves Boróka (Nő), László B. Katalin (Rucskáné), Márkó Eszter (Nagysád), Nagy Xénia-Abigél (Baba), Pál Attila (Részeg 1), Pál-Varga Márta (Frida), Szűcs-Olcsváry Gellért (Pincér), Tóth Árpád (Strici)

Kiemelt kép: Jelenet a Műtét című előadásból (fotó: Tomcsa Sándor Színház)