Október 22-én, pénteken 19 órakor tartják A természetalatti címet viselő kiállítás megnyitóját a Trafó Galériában. A Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával megvalósuló tárlaton Anca Benera és Arnold Estefán romániai művészek munkáit csodálhatjuk meg, a megnyitón maguk a művészek tartanak vezetést.

Anca Benera és Arnold Estefán kutatásalapú művészeti gyakorlata a történelmi, társadalmi vagy geopolitikai narratívák mögött húzódó láthatatlan és rejtett mintákra fókuszál. A Trafó Galériában rendezett kiállításuk a bányászat, az urbanizáció, az iparosodás, a háborúk és más, a természeten végrehajott emberi beavatkozások lenyomataira és azok nemkívánatos melléktermékeire koncentrál: a természet lenézett elemeire (melyeket David Gissen építészettörténész és designer természetalattinak nevez), az erőszakos és kizsákmányoló tettek nyomaira, a katonai és politikai beavatkozások lerakódásaira, a mindent beborító, mégis láthatatlan törmelék-rétegre.

Benera és Estefán 2011 óta dolgoznak együtt, installációikban, videómunkáikban és performanszaikban kulturális különbségekkel kapcsolatos jelenségeket, valamint az identitásképzés, a történetírás és a jogalkotás egyénre és közösségekre gyakorolt hatásait vizsgálják. Az elmúlt időszakban művészeti gyakorlatuk az ember által átalakított tájak jelenségére koncentrál, különös tekintettel egyes tájak kijelölésének és formálásának az egyre fokozódó erőszakkal és az erőforrások kizsákmányolásával való kapcsolatára. Műveiket és projektjeiket többek között láthattuk már a zürichi Migros Museumban, a koblenzi Ludwig Múzeumban, a Belgrádi Kortárs Művészeti Múzeumban, a helsinki Shelter Festivalon, a belfasti Metropolitan Arts Centre-ben vagy a New York-i Jewish Museumban. Budapesten műveikkel a Ludwig Múzeumban, a Budapest Galériában, a tranzit.hu-ban, a Glassyard Galériában, a Stúdió Galériában, a Kisterem Galériában és az OFF-Biennále Budapest keretében találkozhatott a közönség.

A kiállítás október 23. és december 5. között látogatható a Trafó Galériában, hétfő kivételével naponta 16 és 19 óra között. 

Kiemelt kép: A természetalatti plakátja (Forrás: Trafó Galéria)