Szeptember 1. és 4. között rendezik meg az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivált a Magyar Zene Házában, amelyen nyolc koncert, gasztronómiai és filmes programok, zöldtea- és szakékóstolás, origamiworkshop és animevetítés is várja az érdeklődőket.

A fesztivál szeptember 1-jén este 6 órakor a japán nagykövet jelenlétében veszi kezdetét, majd a szervezők fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában Kurokava Rioicsi Berlinben élő japán vizuális művész munkája lesz látható ebben a négy napban. A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor zongoraművésztől származik, aki 2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora. Farkas Gábor 2020-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomást szerzett Japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről. „Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek. Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amikben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak, a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. Nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő a titkuk kulcsa. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek” – mondta el Farkas Gábor.

Az idei magyar kultúra napján, január 22-én átadott Magyar Zene Háza első teljes koncertévadja a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivállal veszi kezdetét. A fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Kiemelt kép: Chiharu Taki, Kohán István és Eva Yulin-Shen (Fotó: Magyar Zene Háza)