Ma délután, 17 óra 30 perces kezdettel, STEREO Nézőpontok: A tanszabadság címmel tart panelbeszélgetést a Stereo Akt a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

Az egész ország figyelemmel kíséri a pedagógusok hetek óta tartó polgári engedetlenségi mozgalmát, amit az új sztrájk-rendelet elleni tiltakozásként hívtak életre. Az oktatás minden szereplője tudja, hogy baj van: a tanárok, a diákok, a szülők, a fenntartók és szakmai szervezetek egyaránt. A helyzet pár hete eljutott odáig, hogy mikor a tanárok a legvégső békés és demokratikus eszközhöz – a sztrájkhoz – akartak folyamodni, hogy felhívják a figyelmet az oktatás általános válságára, a kormány ellehetetlenítette ezt az alapvető munkavállalói jogot. A Stereo Akt szervezésében megvalósuló panelbeszélgetésen szakértők bevonásával kívánnak közösen gondolkozni arról, hogy mit jelent a tanszabadság, a tanítás szabadsága és a tanulás szabadsága? Miért csorbulnak ezek a jogok, és hogyan befolyásolják mindezen körülmények az ország jövőjét?

A beszélgetés a STEREO Nézőpontok című, közügyekre és szakmapolitikai kérdésekre reflektáló panelbeszélgetés sorozatának keretében valósul meg. A délután folyamán dr. Mezei Mónika történelem-latin szakos gimnáziumi tanárral (Berzsenyi Dániel Gimnázium), Turcsányi Ildikó angol tanárral (kőbányai Harmat Általános Iskola) és Radó Péter oktatáskutatóval Ónody-Molnár Dóra újságíró beszélget. Az esemény után a Jurányi színháztermében a STEREO AKT kortárs színházi alkotócsoport Ex Katedra című dokumentarista előadása lesz látható 19 órától, amelynek témája a ’90-es évek oktatási rendszere a társulat tagjainak szemével, akik akkor voltak diákok.

Kiemelt kép: Jelenet az Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből című előadásból (Fotó: Bartha Máté / STEREO AKT)