A Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház rendhagyó, online gálaműsorral köszönti a Tánc Világnapját 20 óra 30 perctől. Az előadás a 2019-ben díjazott művészek produkcióiból került összeállításra, és bemutatjuk 2020. díjazott alkotóit, művészeit is. A felvételeken közreműködnek: a Budapest Táncszínház, a Duna Művészegyüttes, a GG Tánc Eger, a Győri Balett, Jurák Bettina, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett – Lee Yourim, Melnik Tatiana és Balázsi Gergő Ármin, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett, Pirók Zsófia, a Szegedi Kortárs Balett.

Idén Friedemann Vogel, német balett-táncművész fogalmazta meg a Tánc világnapi üzenetet:

Minden a mozgással kezdődik, amely mindannyiunknál ösztönös, a tánc pedig kommunikációhoz finomodott mozgás. Bármennyire is fontos és lenyűgöző a hibátlan technika, végső soron az a lényeg, amit a táncművész a mozgásban kifejez.

Táncosként folyamatosan mozgunk, és felejthetetlen pillanatok megalkotására törekszünk. Függetlenül a tánc műfajától, minden táncművész ezeket a pillanatokat igyekszik elérni. Ezért, amikor egyszer csak nem léphetünk fel, a színházakat bezárják és a fesztiválokat lemondják, a mi világunk megtorpan. Nincs fizikai kapcsolat. Nincsenek előadások. Nincs közönség. A közelmúlt történelmében a táncközösségnek még soha nem volt ilyen közös kihívása abból a szempontból, hogy motivált maradjon, hogy megtalálja a létjogosultságát.

Mégis, amikor valami értékeset elvettek tőlünk, pontosan akkor értékeljük azt, hogy valóban mennyire fontos az, amit csinálunk, és mit jelent a tánc a társadalom egészének. A táncosokat gyakran fizikai képességeik miatt ünneplik, bár valójában inkább mentális erőnk tart fenn minket. Úgy gondolom, hogy a fizikai és pszichológiai agilitás egyedülálló kombinációja segít minket a küzdelemben, hogy újra feltaláljuk magunkat, hogy folytassuk a táncot és inspiráljuk a világot.

Friedemann Vogel (Fotó: Youn Sik Kim)

Az esemény a Nemzeti Táncszínház honlapján, a Táncszínház Online oldalon látható.

Kiemelt kép: jelenet a gálaműsorból (Fotó: Rákossy Péter)