Egy éves külföldi tartózkodása után a Szkéné színpadára tér vissza a romániai magyar színész-rendező, Szikszai Rémusz. III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből című rendezését október 10-én láthatja először a közönség.

Szikszai Rémusz 2019 júniusában hagyta el az országot, egy évre Indonéziába utazott a családjával. „Azt gondolom, nem csak a színház van a világon, én például nem szeretnék úgy meghalni, hogy nem látom a világot…” – nyilatkozta akkor a rendező. A feltöltődés szerinte nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jó dolgokat tudjon színpadra állítani; hogy olyan problémákat tudjon felvetni, amelyek megállják a helyüket a színpadon. Ebből a lelki forrásból merít a III. Richárd betiltva is.

A mű egy szabad átdolgozás Vszevolod Emiljevics Meyerhold utolsó rémálma nyomán, melyet 1940-ben álmodott, mielőtt kivégezték volna a börtönben Joszif Visszarjonovics Sztálin fővezér parancsára.

„Hogyan torzít el a félelem? És hogy a megfelelni akarás? Hogy a túlélési ösztön? Hogyan mondjunk igazat, anélkül, hogy igazmondásunkkal ártanánk magunknak, szeretteinknek, lehetőségeinknek, munkánknak, karrierünknek? Össze lehet-e egyeztetni a belső szabadságot, ami az alkotáshoz elengedhetetlen, egy világgal melynek vezetői csakis a feltétlen engedelmességet, a lojalitást és a gondolattalan, gondolkodás nélküli parancsvégrehajtást tartják mércének.” – olvashatóak Szikszai Rémusz sorai a színlapon.

A darab főszereplői: Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor, Kaszás Gergő, Bánfalvi Eszter, Fodor Tamás, Újvári Milán, Barabás Anita. A premier október 10-én lesz.

Kiemelt kép: Szikszai Rémusz (Fotó: 168óra.hu)