November 4-től látható a SzínházTV felületén a 2014-ben bemutatott szuperprodukció, A Játékkészítő látványos musicalfilm formájában.

2014-ben és 2015-ben mintegy 100 000 néző volt kíváncsi a Broadway előadások látványvilágát idéző, de minden elemében hazai alkotók munkáját dicsérő produkció színpadi előadására, A Játékkészítőre. A 2015-ben Böhm György által rendezett előadásból felvétel is készült: az alkotók olyan mozit készítettek, ami teljes értékűen adja vissza az eredeti, színházi élményt, és annál is többet, hiszen több, egyedi kameraállásból felvett, mintegy 24 órányi forgatott anyagból vágták össze a kész produkciót. A SzínházTV felületén most új életet kezd A Játékkészítő, melyben visszatérnek a mesehősök és az azokat alakító művészek, többek között Stohl András, Szabó Győző, Hajdu Steve, Oroszlán Szonja, Nagy Feró, Vastag Csaba és Vastag Tamás, Kamarás Iván, Király Linda, Király Viktor, valamint Radics Gigi.

Az alkotók hitvallása szerint, a mesék messze túlmutatnak a szórakoztatáson, hiszen jelentőségük abban rejlik, hogy azok tartalmaival könnyen tudnak azonosulni a gyermekek, és ez az új minőségű „valóság” segíthet számukra a problémák megoldásában, feszültségeik oldásában. Olyan viselkedésmintákat tanulhatnak általuk, amelyek dominálhatnak érzelmi és értelmi fejlődésükben. A mesék olyan létező, számunkra alapvető, de a gyermekeknek felfoghatatlan dolgokról beszélnek sajátságos szimbólumrendszerük segítségével, melyekről más formákban nemigen lehet velük beszélni. Szimbolikus képekben mutatják be a lélek fejlődésének stációit és fontos tanításuk, hogy hősei hogyan tanulnak azokból a megpróbáltatásokból, amelyeket a történet elébük állít. Nem utolsósorban a mese lehetőséget kínál a gyermekeknek, hogy megfogalmazható érzéseiknek formát adjanak, ezeket az érzéseket-érzelmeket könnyebben kiélhessék.

Kiemelt kép: Stohl András A Játékkészítőben (Fotó: TulipánTündér Produkciós Iroda)