A nulladik napon, július 29-én a THEALTER 30(+1) elnevezésű színháztudományi konferenciával és a Freeszfe Egyesület premierjével kezdődik, és augusztus 7-ig tart a 31. THEALTER Fesztivál Szegeden. A 10 nap alatt, 8 helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával, többek között 7 bemutatóval és 4 magyarországi bemutatóval várja az idei programsorozat a kortárs színházi szcéna rajongóit Szegeden. A fő helyszín ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több produkció után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.

A nulladik nap (július 29.) debütál a Régi Zsinagógában a Caligula helytartója című előadás, a Freeszfe Egyesület produkciója, melyet Samudovszky Adrian végzős hallgató állít színpadra. A fesztivál nyitóelőadása július 30-án egy klasszikus, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja lesz, amely Szilvay Máté diplomarendezése, szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészszakos hallgatói.

A fesztivál visszajáró vendége, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház ezúttal három előadást mutat be. A Csókos Asszony Lovagjai (július 30. – Kisszínház), melynek alcíme „szabadkai szindikális operettgála”, az ősoperettet megidézően ironikus, merész, provokatív és pimasz zenés, táncos varieté, Urbán András rendezésében. Lars von Trier, Christian Lollike és Vedrana Božinović szövege alapján Urbán állította színpadra a Dogville című előadást is (július 31. – Kisszínház), a feszült drámaiságú kisvárosi történet emlékezetes szereplőit Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor és Verebes Andrea formálja meg. Csehov klasszikusát Góli Kornélia dramaturg közreműködésével Puskás Zoltán rendező állította színpadra: A három nővért (augusztus 1. – Kisszínház) ezúttal három férfiszínész – Búbos Dávid, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor – játssza, az előadás szereplői ugyanúgy „vágyakoznak eljutni egy másik városba, boldog életkörülmények közé, valódi önmagukhoz, nyíltan felvállalni identitásukat, a társadalmi megvetés és kitaszítottság megélése nélkül, emberhez méltóan”, mint Csehov alakjai.

Jelenet a TELIK – egy óra az életedből című előadásból (fotó: Bánszegi Rebeka)

Ősbemutatóval tér vissza Szegedre a győri RÉV Színház. A Világgá című előadás (augusztus 1. – Grand Café) a színészek improvizációiból, saját életük élményeiből és csapongó fantáziájukból született. Az életközeliséget és a szürreálist, a valóságot és a fikciót egyensúlyban tartó előadás rendezője Tárnoki Márk. Ugyancsak ősbemutató a Manna Produkció Minden negyedik című darabja (augusztus 2. -Kisszínház), melynek fókusza hét elszánt nő története. Valamennyien átmeneti anyák, legnehezebb pillanataikról, a mögöttük felsejlő férfiakról, és arról a társadalmi éretlenségről vallanak, ami a perinatális veszteség kezelését jellemzi, hiszen az ilyen traumán átesett nőknek illik elhallgatni problémájukat, gyászuk érthetetlen, illegitim és tabu. A k2 Színház is új előadással jelentkezik: Tom Stoppard legismertebb színművét, a Rosencrantz és Guildenstern halott-at Király Dániel rendezésében láthatják a nézők (július 31. – Régi Zsinagóga). Márfi Márk 2020-ban végzett az SZFE prózai színész szakán, szakdolgozatának megírására tavasszal, a koronavírus-járvány alatt került sor otthon, vidéken. Bíró Bence dramaturg és az alkotótárs-rendező Tóth Péter segítségével készítette el a TELIK – egy óra az életedből című előadást (augusztus 4. – Régi Zsinagóga), amely önadaptáció, egyfajta kísérlet a „szakdolgozat-színházi” formára, és amely 26 évnyi emléktérképet terít ki azon nézők elé, akik szánnak egy órát az életükből ennek megismerésére.

Ördög Tamás rendezésében láthatják a nézők az Angyalok Amerikában című, Tony Kushner azonos című műve alapján, Upor László fordításának felhasználásával készült előadást (augusztus 3. – Nemzeti Színház balett-terme), melynek előadói jelenleg a Freeszfe végzős színész osztályának hallgatói, az SZFE-n osztályvezető tanáraik Pelsőczy Réka és Rába Roland voltak. Nagy Péter István végzős rendezőhallgató és Sándor Júlia dramaturg idén két előadással lesz jelen a fesztiválon. A Soltis Lajos Színház Mielőtt meghaltál című ifjúsági drámáját (július 31. – Régi Zsingóga) a celldömölki színház stúdiósai játsszák. A keretes szerkezetbe foglalt modern tinidráma 2019-ben a pécsi Országos Diákszínházi Fesztiválon megosztott fődíjat kapott, valamint különdíjjal jutalmazták a személyes hangvételű történetmesélésért és a kiforrott, komplex színházi nyelvhasználatért. A Knut Hamsun norvég író, koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló 30 évesen megírt Éhség című regénye alapján készült, álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadás (augusztus 7. – Kisszínház) fókuszában a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége áll.

Jelenet a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának A tigris című előadásából (fotó: Vigh László Miklós)

Simkó Beatrix és Jalonen Jenna Long time no see! című Lábán Rudolf-díjra jelölt és számos európai fesztiválon bemutatott kortárstánca (augusztus 2. – Régi Zsinagóga) „pompásan szórakoztató és kifinomultan okos előadás”, amelynek kiindulópontja a nyelvrokonság és a közös gyökerek, az európaiság és az összetartozás, az izoláltság és a kommunikáció. A Nézőművészeti Kft. Dániel András írásai alapján készített produkciója, a Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém (július 31. – Régi Zsinagóga) kintről és bentről, együttről és különről, gombócevésről és a helyes kanyarodásról szól – nem csak felnőtteknek. Kosztolányi Dezső Néró, a véres költő című regénye alapján készült a Stúdió K Színház különleges látványvilágú előadásában a címszerepet ifj. Vidnyánszky Attila alakítja, a rendező Hegymegi Máté (augusztus 1. – Régi Zsinagóga). Az Orlai Produkció Apád előtt ne vetkőzz című darabjában (augusztus 2. – Kisszínház) Péterfy Bori és Pataki Ferenc jelenítik meg Péterfy-Novák Éva regényének alakjait. A generációkon átívelő, torz családi minták párhuzamos történeteit Tasnádi István állította színpadra.

A fesztivál záróelőadása augusztus 7-én a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának produkciója lesz: A tigris című darabot Gianina Cărbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján írta, egyszerre mutatva meg különböző nézőpontokat és azok fonákját. Tóth Tünde rendezése a szakmai zsűri Különdíját nyerte el az eredeti, filozofikus és játékos feldolgozásért a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján.

Kiemelt kép: Jelenet a Csókos Asszony Lovagjai című előadásból (fotó: Molnár Edvárd/szabadkai Kosztolányi Dezső Színház )