Idén július 29. és augusztus 6. között 32. alkalommal rendezi meg a szegedi Maszk Egyesület a Thealter fesztivált Szegeden, ahol a 9+1 nap alatt, 8 helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 32 friss produkcióval várja a különleges színházi események rajongóit. A Thealter mint minden évben úgy idén is a hazai független szcéna legizgalmasabb színházainak előadásait tűzi műsorára. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, és az újszegedi Ligetben is. Ami pedig még fontosabb, hogy idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: a prózai előadások mellett báb- és részvételi színházi darabot, monodrámát és performanszt is kínálnak a Szegedre látogató nézőknek.

A fesztivál hagyományaihoz híven a válogatásban ezúttal is számos díjnyertes alkotás lesz látható, a visszatérő fellépők mellett pedig most is lesznek olyan alkotók, akik első ízben mutatkoznak be a Thealteren. Továbbá fontos jellemzője a fesztiválnak, hogy a válogatásban hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók és az aktualitásokra reflektáló kortárs dráma. A Thelater 0. napján (július 28.) a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Az élő holttest – lakodalmi mulatsága kerül bemutatásra. Július 29-én pedig egy ősbemutatóval idul a fesztivál, ahol a Füge Produkció és a szegedi Maszk Egyesület koprodukcióját, Németh Nikolett Fajankó című darabját láthatják az érdeklődők, melyet Kovács Dániel Ambrus állít színpadra. Július 30-án a Gólem Színház Az utolsó velencei kalmárral érkezik, melyet Borgula András állított színpadra. Július 31-én a Szkéné Színház és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című darabját állítják színpadra, melynek rendezője Szokol Judit, majd ugyanezen a napon egy különleges előadás várja a közönséget, melynek alapját Terék Anna vajdasági költő versei adták. A Csönd című előadást Molnár G. Nóra rendezte. A Freeszfe Egyesület két vizsgaelőadással: augusztus 1-jén Tózsa Mikolt Isten, haza, konyha, avagy ma már keresztbe álltam a Bajcsyn, augusztus 3-án pedig Szántusz Noémi Noya A nagy kacsashow című lakodalmas performanszával lesz jelen a fesztiválon.

Emellett két különleges előadással és egy zenés esttel tér vissza a Szegeden már jól ismert FAQ Színház: a Gyakran ismételt kérdések című előadást Barcsai Bálint állította színpadra, a Meseország nem mindenkié című freak show rendezője pedig Molnár Anna. Látható lesz Viktor Balázs rendezésében Solymos Tamás Nélküled című műve a Tér12 Kulturális Egyesület előadásában. A k2 Színház ezúttal Bíró Bence és Benkó Bence Rebellisek – az ellenállás történetei című darabját mutatja be, Benkó Bence rendezésében. Továbbá új előadással tér vissza a KV Társulat is, akik Annie Baker Magyarországon korábban nem játszott Körtükör című művét mutatják be. Ami pedig idén igazi különlegességnek számít a Thealteren az az, hogy a szokásosnál is markánsabban jelenik meg idén a fesztivál programjában a bábművészet, mely számos korosztály számára kínál kikapcsolódás. A Freeszfe Egyesület és a Gólem Színház Ladislav Fuks: Mundstock úr című bábelőadása például a felnőttekhez szól. Ugyanakkor a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a Weöres Sándor Színház és a veszprémi Kabóca Bábszínház együttműködésében készült a Szólít a szörny című traumajáték, melynek rendezője Vidovszky György – a darab elsősorban a gyerekeket szólítja meg. A fesztivált Darvas Kristóf és vendégei zárják, akik fergetes showt igérnek azoknak, akik ellátogatnak az eseményre.

A programokról részletesen a Thealter fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Jelenet a Narrativa csoport Demerung című előadásából (Fotó: Dömölky Dániel)