Mérföldkövet jelent-e, ha elkészül egy színház etikai kódexe? Milyen szempontokat kell figyelembe venni az elkészítésénél? Mi a cél a létrehozásával?” Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni Csőre Gábor, Gemza Péter és Dr. Rihay-Kovács Zita, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezető titkára a ma délután 17 órakor megrendezésre kerülő Jó kérdés című beszélgetéssorozat következő részében.

A Független Előadó-művészeti Szövetség az első zaklatási ügyek nyilvánosságra kerülése után, 2017-ben hívott össze először fórumot és alakított munkacsoportot, hogy megoldást találjon a problémára. Két évvel később Biztonságos terek címmel indítottak projektet, ajánlásként pedig egy viselkedési kódexet adtak közre, és megszerveztek egy konferenciát, amelyen a szabályozás és a megelőzés kérdése egyaránt előkerült. A Vígszínházban kitört botrányt követően a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete szakértők, ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, és az intézmény Művészeti Tanácsának segítségével március elejére elkészítette a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendjének dokumentumát.

Talán a legfontosabb, amit el kell mondani, hogy ez egy tanulási folyamat, a szakma még keresi az utat, hogyan lehetne a legjobban, legsikeresebben megelőzni ezeket a helyzeteket. Ezenkívül fontos, hogy sokunk azt tanulta, a művészetnek minden alárendelődik, sok mindent el kell viselni. Pedig ez nem így van. Ezt a határt próbálja most érvényesen felrajzolni a Vígszínház etikai kódexe.” – fogalmazott Lengyel Tamás az ügy kapcsán oldalunknak. A Vígszínház példájára a debreceni Csokonai Színház is létrehozta saját etikai kódexszét, melyről a teátrum igazgatója, Gemza Péter a következőképpen beszélt: „A jelen Etikai Kódexet azért alkottuk meg, hogy bemutassuk, milyen felelős és jogkövető magatartás mellett tesszük le a voksunkat a napi munka során. Ebben látom a siker zálogát.”

A beszélgetés, amelyet ezúttal is Seres Gerda újságíró vezet majd, a Jó kérdés Facebook-oldalán és a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján lehet majd megtekinteni.

Kiemelt kép: Csőre Gábor, Seres Gerda és Gemza Péter (Fotó: Google)