A március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend és vészhelyzet értelmében határozatlan időre a színházak előadásait, koncerteket és nagyobb rendezvények kénytelenek lemondani. A rendelkezés visszavonásig érvényes, ez azonban nem akadályozza, hogy a különböző színházak vagy koncertszervezők ne próbálják meg így is eljuttatni a közönséghez az élményeket.

A TRIP Hajó is úgy döntött, hogy nem hagyja erre az időre sem, hogy bárki kultúra nélkül maradjon, ezért megalapították az Első Magyar Karantén-színházat. Magács László igazgató elmondta, hogy nagyon sajnálják, hogy Beck Zoli március 11-ei koncertjét le kellett mondaniuk, de igyekeznek a további programoknál vagy átszervezni az időpontokat, vagy online közvetítés segítségével biztosítani a koncert- és színházélményeket, hogy így a közönség az otthon biztonságából követhesse a hajó kulturális eseményeit. Mivel a rendelkezés a 100 fő fölötti rendezvényekre vonatkozik, a TRIP csapata folyamatosan egyeztet a fellépőkkel, hogy limitálják egy-egy előadás nézőszámát, akik fizikailag is részt vehetnek ezeken a programokon, a  többi nézőt pedig online felületeken vonják be ezekbe.

Az Első Magyar Karantén-színház első előadását március 16-án, hétfőn 19 órától láthatja a közönség a TRIP Hajó Facebook oldalán élő közvetítésben, ami Dennis Kelly After the End című felolvasószínházi produkciója lesz Láng Annamária és Rába Roland szereplésében. A virtuális társulat jelenlegi tagjai: Hegedűs D. Géza, Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka és Magács László. A fellépő művészek mind ingyen vállalták a fellépést, azonban ez a működési modell hosszútávon nem tudna önfenntartó maradni, ezért a TRIP Hajót működtető alapítvány a weboldalán közzétesz egy számlaszámot, ahová várják a felajánlásokat.

Ha valaki már megvásárolt jeggyel rendelkezik az események valamelyikére, azt egy későbbi alkalomra természetesen becserélheti, amennyiben ezt jelzi a szervezes@tripart.hu e-mail címen.

Kiemelt kép: A TRIP Hajó háttérben a Parlamenttel (Fotó: Kárpáti Fanni)