A Sziget a fenntartható fesztiválozás „élharcosai” között

Október 21-én az Amszterdamban megrendezett ADE Green konferencián 23 európai fesztivál – köztük a Sziget is – csatlakozott a Green Deal Circular Festivalshoz, a fenntartható fesztiválszektor élharcosainak európai partnerségéhez. Ezzel immár 14 ország 43 fesztiválja és városa vesz részt az együttműködésben azzal a céllal, hogy növeljék hatásukat a körforgásos gazdaságra és klímasemlegességre való átállásban.

A partnerség célja, hogy ösztönözze a fenntartható innovációt és együttműködést az európai fesztiválok világában. A résztvevő holland és más, európai szervezetek együtt dolgoznak ebben az összefogásban, célul kitűzve, hogy 2025-re megfeleljenek a körforgásos gazdaság alapelveinek és klímasemlegesek legyenek. A felek öt témára összpontosítanak: az energia, az ételek és italok, az utazás és szállítás, az anyagok és víz.

A Green Deal Circular Festivals szervezői szerint „az éghajlati válság elleni küzdelemben a fenntarthatóság világszerte elengedhetetlen. A fesztiválok nagyszámú látogatójukkal, meghatározott időtartamukkal és terükkel tökéletes helyszínt kínálnak a fenntartható innovációk kipróbálására, valamint az emberek és ágazatok inspirálására. A fesztiválok – mint innovátorok és „élő laboratóriumok” – a városokban megvalósuló kézzelfogható innovációk előfutárai.

Kiemelt kép: Hangulatkép a Sziget Fesztiválról (Fotó: Sziget Fesztivál)