A Sziget Nagyszínpadán a Love Revolution Special program nemzetközi előadói többek között a környezetvédelemre, az emberi jogokra, az egyenjogúságra és a béke fontosságára reflektálnak idén: minden nap 10 percben olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal találkozhatunk, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet.

A Love Revolution, vagyis a „szeretet forradalma” kiáltványát 2017-ben fogalmazták meg, az abban foglalt értékeket a Sziget a kezdetek óta igyekszik képviselni. Ennek szellemisége a fesztivál számos programjában tetten érhető, így a Nagyszínpadon is, ahol két koncert közti átállásban a világ számos pontjáról érkező előadó hívja fel a körülöttünk lévő legégetőbb problémákra a figyelmet. A Love Revolution Special idei programsorozatának keretében érkezik a Szigetre a fiatal ukrán akrobata, Dima Malakhov, aki Make Art Not War – közösen Ukrajnáért című előadása a béke fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet, és arra, hogy az egyensúly kiemelten fontos az élet minden területén, földön és levegőben egyaránt. Érkezik még továbbá JJ Bola kongói születésű, Londonban nevelkedett író, költő, az UNHCR (Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa) jószolgálati nagykövete, a japán Body Carnival csapata, a hongkongi születésű klímaaktivista és író, Tori Tsui, aki a mentális egészség és a klímaváltozás közti kapcsolatot vizsgálja, valamint Vanessa Nakate, ugandai klímaaktivista, az UNICEF jószolgálati nagykövete.

Joshua Beamish Dance Natural Tendencies című előadása a homofóbia ellen áll ki, és hirdeti, hogy minden szerelem egyenlő. A kanadai kortársbalett-táncos és koreográfus külön a Szigetre készíti ezt a koreográfiáját, amellyel szeretné felhívni a fesztiválozók figyelmét arra, hogy egy ember nem az alapján jó vagy rossz, hogy kit szeret. Mint köztudott, a Sziget évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy fellépjen a homofóbia minden formája ellen. A nemzetközi szinten működő Superar program a magas művészi színvonalú, közös zenélés eszközein keresztül inspirálja a programban résztvevő gyermekeket, különös tekintettel azokra, akik helyzetükből adódóan nem jutnak hasonló lehetőségekhez. A Superar Gyerekkórust a Sziget évek óta támogatja, előadásukat augusztus 12-én hallhatjuk a Nagyszínpadon.

Kiemelt kép: Love Revolution (Fotó: Sziget Fesztivál)