Néha érdemes kilépnünk a komfortzónánkból, hogy teret engedjünk valami újnak. Esélyt kell adnunk a tőlünk távol álló műfajoknak is a kibontakozásra. Arra, hogy akár csak rövid ideig is, de magukba bolondítsanak. Vagy ha azt nem is, legalább elmondhassuk magunkról, hogy mertünk belekóstolni valami másba is. Különösen akkor kell szélesre tárnunk érzékeink kapuját, ha egy műfajkavalkád kopogtat rajta, márpedig a virtuóz fuvolaművész, Horgas Eszter koncertsorozata, A szerelmes Chagall pontosan ezt teszi. Az egy alkalommal a Városmajori Szabadtéri Színpadra költöző produkció ötvözi a színházat, a festészetet és a zenét, hiszen a 20. század egyik legkiemelkedőbb alkotóját, Marc Chagallt mutatja be élettörténetének megelevenítésével, álomszerű festményein keresztül.

Horgas Eszter nem csupán hazai, de nemzetközi szinten is elismert fuvolavirtuóz, aki a legnagyobb klasszikusok – mint Bach, Gershwin, Vivaldi és Chopin – műveit dolgozza át kedvenc hangszerére, amelyre úgy gondol, mint egy önálló lélekre. Művészetét gyakran jellemzik a „crossover” kifejezéssel, ez pedig neki sincs ellenére, amiről a Szeretlek Magyarország egy korábbi interjújában beszélt bővebben: „Nagyon nehéz pontosan meghatározni azt, amit csinálok, ma már nagyon fontos nekem az összművészetiség. Amikor elkezdtem foglalkozni nemcsak klasszikus zenével, miután végigjártam egy teljesen hagyományos utat, Vukán Györggyel találtunk rá a „crossover” kifejezésre – ő ezt már korábban is használta, csak a nagyobb hírverés miatt nekem tulajdonították. Magát a szót szeretem, mert azt jelenti, hogy a már meglévő dolgokból hozunk létre valami újat. Ez egy nagyszerű, saját egyéniségünknek megfelelő szabad alkotási folyamat, de ma már olyasmire is használják, ami tőlem távol áll. Igazából az összművészetiség sem új dolog. Pályámon nagyon fontos a fejlődés, az új keresése, hogy megtaláljam azokat a formákat, eszközöket, amelyekkel ki tudom fejezni magamat.”

Marc Chagall (Fotó: Russianpaintings.net)

Közöttük van az Artisjus-díjas előadó egyik legismertebb estje is, amely a modern festészet egyik kiemelkedő alakjáról, az 1887-ben született és 1985-ben elhunyt Marc Chagallról készült, akivel meglepő módon egyszer kis híján összefutott: „Nagyon szeretem Chagallt, gyerekkoromban csaknem sikerült is találkoznom vele Franciaországban, Saint-Paul-de-Vence-ben. Családunk vendégségbe ment Károly Mihály özvegyéhez, Katinka nénihez. Éppen előttünk járt nála Chagall és azért távozott, hogy ne zavarja az új vendégeket… Író szüleim, Horgas Béla és Levendel Júlia révén korán megismerkedtem az ő művészetével. Amikor megkaptam a felkérést egy új előadásra, egyszer csak levettem egy Chagall-albumot a polcról, akkor még különösebb meggyőződés nélkül. Először csak nézegettem, aztán a kíváncsiság nyomán elindult bennem valami. Rengeteget olvastam hozzá. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ő maga is nagyon sokat írt, publikált, megjelent az önéletrajza, és felesége, Bella Rosenfeld is írt könyvet az életükről. […] Ahogy elmélyedtem benne, és ahogy egyre inkább bevonzott a története, teljesen elvarázsolt. Nemcsak mint képzőművész, hanem mint ember is lenyűgöző.”

Az így megszületett A szerelmes Chagall hol megindító, hol szenvedélyes, hol megmosolyogtató módon mesél a festőművész életútjáról, amelynek keretében olyan orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikusok feldolgozásai is felcsendülnek, mint Sosztakovics Keringője, Edith Piaf sanzonjai, ZAZ popdala vagy éppen Gershwin Kék rapszódiája. Ahogyan azt Horgas Eszter is kihangsúlyozta korábbi interjújában, két fő motívumra épül fel a műsor: „A szeretet, a szerelem hatja át az ő egész művészetét. A legabszurdabb képeiben, a kék háztól a lila tehénig, a gravitáció semmibe vételében, számomra mindenben ott van a szeretet, a szabadság, a jófajta öntörvényűség, amely az emberi létezésből a legszebbet hozza ki. Eszerint állítottam össze a zenéket és a képeket is, amelyek által a színpadra hívjuk Chagallt, hogy meséljen. A humortól a könnyekig mindenféle lelki állapotot átélhetünk a koncerten.”

Horgas Eszter (Fotó: Budapesti Nyári Fesztivál)

Chagall színpadra hívása viszont nem merül ki a képletességben, a mester valóban megelevenedik a deszkákon Széplaky Géza színművész alakításában, de rajta kívül Bella is manifesztálódik Szemerédi Bernadett képében, illetve angyali jelenlétre is számíthatunk Hárs Róza énekes személyében. A tehetséges fuvolaművész partnerei között köszönthetjük továbbá Lőwenberg Dániel zongoraművészt, valamint a ClassJazz Band zenekart (Kaszás Péter – dob, Hárs Viktor – ének/basszus, Dajka Krisztián – gitár, Révész Richárd – zongora, Pusztai Csaba – ütő) is, akik szintén kiveszik a részüket abból, hogy a nézők a maximális koncertélményben részesülhessenek.

A szerelmes Chagall és Horgas Eszter fuvolaművész augusztus 27-én, csütörtökön, 20:00-tól igyekeznek majd elvarázsolni a közönség érzékeit a Városmajori Szabadtéri Színpadon, amelyre jegyek még kaphatóak a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján keresztül.

Kiemelt kép: Horgas Eszter (Fotó: Fidelio)