Június 15-től nyílik meg a Szépművészeti Múzeum legújabb kiállítása, az október 1-ig látogatható Baselitz X Schiavone – Egymást metsző korok, amelyen az intézmény gyűjteményében található kortárs grafikák és reneszánsz rézkarcok tekinthetők meg.

Baselitz X Schiavone című tárlat egy kiállítássorozat első része, amellyel a Grafikai Gyűjteményben őrzött kortárs és régi alkotások közötti párbeszédet kívánják elősegíteni. A mostani kiállítás középpontjában az idén 85 éves Georg Baselitz grafikái állnak: a művész 2020-ban, a budapesti Grafikai Gyűjtemény 150 éves évfordulója alkalmából 30 nagy méretű grafikai alkotást adományozott a múzeumnak. Mellé egy olyan 16. századi itáliai mestert választottak, akihez a kortárs német művész többszörösen kapcsolódik, és akinek lapjait közel hatvan éve, 1965-ben kezdte gyűjteni. A tárlat további különlegessége, hogy erre az alkalomra Baselitz felajánlotta egy 2011-ben készített festményét is, amely rajzi megoldásokban gazdag vizualitásának köszönhetően jól illeszkedik a kiállított grafikákhoz.

A tárlat két eltérő korszakban működött alkotó egyedülálló grafikai munkásságába nyújt betekintést a Szépművészeti Múzeumban őrzött lapok bemutatásával. Baselitztől ezúttal több mint 20 nagy méretű, Andrea Schiavonétól közel 30, a baselitzi dimenziókhoz képest jóval kisebb grafikával ismerkedhet meg a közönség. Mindkét művész lapjainak többsége most első ízben szerepel kiállításon, a válogatás során mindkettejük esetében a szabálytalan formaképzésre koncentráltak a kurátorok, Bódi Kinga és Kardos Eszter: a kiállításon szereplő lapokon többnyire magukban álló teljes figurák, félalakok, felnagyított testrészek, páros portrék, vagy sokalakos jelenetek láthatók.

Kiemelt kép: Georg Baselitz (Fotó: guggenheim-bilbao.eus)