Május 26-án, kedd este 20:30-tól Mikszáth Kálmán egyik leghíresebb művének, a Szent Péter esernyőjének színpadi adaptációját lehet majd megnézni az M5 csatornán, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásában.

Mikszáth két szálon futó kisregényét 1895-ben adták ki először, a könyv ma is meghatározó eleme a magyar irodalomnak. A mű szórakoztató és szellemes, ugyanakkor szól a becsületről, a kitartásról és a szeretetről, vagyis az emberről. A történet szerint Besztercén meghal a gazdag Gregorics, aki mindenét a fiára, Wibra Gyurira hagyja. A vagyon azonban nem kerül elő, így hát a fiú elárverezi apja bútorait, köztük egy piros esernyőt is. Münz (akihez a tárgyak kerültek) éppen Glogován halad át, amikor észreveszi a helyi pap kétesztendős húgát kint az esőben, ezért felé teszi az esernyőt, majd tovább megy. Amikor a pap az esernyő titokzatosan eltűnt tulajdonosát keresi, a falusiak legendát kanyarítanak az esetből: Szent Péter járt Glogován, ő oltalmazta meg Veronikát az esőtől. Wibra Gyuri közben tehetséges ügyvéd lesz, amikor apja régi barátjának elejtett szavaiból rájön, hogy Gregorics a vagyonát kedvenc esernyőjébe rejthette. Gyuri az esernyő után kutatva Glogovára utazik, ahol megismerkedik a már szintén felnőtté vált bájos Veronikával…

A színpadi változatot Deres Péter írta, a darab rendezője pedig Moravetz Levente. Szereplők: Barsi Márton (Wibra György, besztercei ügyvéd), Bellus Attila (Majzik, glogovai tanító), Besenczi Árpád (Szlávik, glogovai paraszt), Czegő Teréz (Adameczné, glogovai parasztasszony), Ecsedi Erzsébet (Münzné, zsidó asszony), György János (Sztolarik, Wibra gyámapja), Halász József, Horváth Tamás, Imre István, Kátai Kinga (Bélyi Veronika, a pap húga), Kiss Ernő (Gongoly, glogovai paraszt), Kováts Dóra (Lonka, a lánya), Lőrincz Nikol (Madame Kriszbay), Mester Edit (Ancsura, Wibra anyja), Mihály Péter (Bélyi János, glogovai pap), Nágli Roland, Sebők János, Wellmann György (Billeghi, Bélyiék szolgálója, Szent Péter).

Kiemelt kép: Részlet a Szent Péter esernyője című előadásból (Fotó: zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház)