Szeptember 13-án a Taven Baxtale! – Legyetek szerencsések című, a cigány mesterségeket bemutató előadással nyitja meg második évadát a Fitos Dezső Társulat. A repertoáron tartott kilenc előadáson felül 2023/2024-ben több új bemutatóval készül Magyarország legfiatalabb hivatásos táncegyüttese.

Az előző évadban a társulat számos felkérésnek tett eleget, három új bemutató mellett hat produkciót tartottak műsoron, amelynek több mint hatvan előadását 30 ezernél is többen látták az ország minden táján. A műsoron maradó előadások közül kiemelkedik a tavalyi friss bemutató, a Tántorgók – táncjáték a hazát elhagyók emlékére, amelyet az új évadban is a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán láthatnak az érdeklődők. Tovább játsszák a Modern Art Orchestrával együttműködésben, Harcsa Veronika, Dresch Mihály és Lukács Miklós közreműködésével létrejött koncert-táncszínház Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal címmel, amelyet az idei évadban a tervek szerint a Müpában is bemutat a társulat.    

A Fonó Budai Zeneházban működő Fitos Dezső Társulat sikeres nyári szezonjának kiemelkedő eseménye a folkTREND! viseletbemutató volt a Mesterségek Ünnepén augusztus 20-án: a Fitos Dezső és Kocsis Enikő által rendezett táncszínházi előadás a Szentendre Táncegyüttes művészeivel, az Elán zenekarral, a Dalinda énekegyüttessel, Pálházi Bence Bandájával és Rohonyi Barnabás színművésszel közösen valósult meg.

A Fitos Dezső Társulat szeptember 30-án és október 1-jén közreműködik Presser Gábor Még 1 koncert című estjein a Papp László Budapest Sportarénában. Decemberben Paár Julcsival közösen A Fény meséje címmel jön létre egy összművészeti adventi családi előadás. 2024 tavaszán Kocsis Enikő Federico García Lorca Bernarda Alba háza című drámájából inspirálódva Csak nők, férfi nélkül címmel készít a női tánckar főszereplésével előadást. A repertoár része lesz az Átjárók című produkció a Dalinda énekegyüttessel. Lesz továbbá kiállítás kortárs képzőművészeti inspirációval a Fonóban, és elindul a Fiatal alkotók estje is.

Kiemelt kép: A Fitos Dezső Társulat (Fotó: Éder Vera)