Megnyílt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, az épületegyüttest Kós Károly tervezte és ezek a falak adnak otthont a legfontosabb határon túli magyar közgyűjteménynek. Vargha Mihály igazgató és az intézmény fenntartójának, a Kovászna megyei közgyűlésének elnöke, Tamás Sándor kiemelték, hogy a tájékoztatás mellett a minőségi időtöltés helyszínének is szánják a múzeumot.

A fiatalok kedvében járva multimédiás eszközökkel igyekszenek vonzóbbá tenni a 30 százalékkal megnövelt kiállítóteret. Az újranyitott kápolna egyházi házasságkötések, a korábban kertként funkcionáló dendralógiai park pedig szabadtéri koncertek és családi rendezvények ideális helyszíne.

A Géniusz program támogatásával létrejött Géniuszok a hősök mögött című kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseit kívánja bemutatni, közösségi szempontból. A tárlat egyik legfontosabb pontja Gábor Áron ágyúja és Gyárfás Jenő ezt ábrázoló festménye, ezzel központi üzenetté téve, hogy az asztalosmesterből lett ágyúöntő is a közösség összefogása által válhatott hőssé. Intézménytörténeti kiállítás nyílik Mérföldkövek címmel, időszakos tárlatként pedig egy Kós Károly kiállítás is látgatható lesz.

Az intézmény igazgatója kiemelte milyen fontos szemléletváltáson dolgoznak, különböző digitális tartalmakkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szeretnék a gyerekeket érzékennyé és érdeklődővé tenni a múlt iránt, például animációval mutatják be az ágyúöntés folyamatát.

A Székely Nemzeti Múzeumot Csereyné Zathureczky Emília alapította 1870-ben, Imecsfalván. Legrégebbi kiállítási tárgya a 15. századi Apor-kódex, több háromszéki múzeum tartozik hozzá. 

Kiemelt kép: A Székely Nemzeti Múzeum (Fotó: Török Etele)