Július 23-án és 24-én lesz látható a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című, háromfelvonásos vígoperája a Coopera feldolgozásában. Az előadás rendezője, Juronics Tamás a klasszikus darabot 21. századi világnézet alapján dolgozta fel, így az 1600-as években játszódó opera a modern közönséggel is megtalálja majd a közös hangot.

A koronavírus járvány miatt megszakadt a Szöktetés a szerájból előadás-sorozata, a szereplők most azonban visszatérnek a színpadra. Mozart vígoperája a Coopera és a Szegedi Nemzeti Színház harmadik közös produkciója. A két előadás szereposztása a hazai művészvilág olyan kiválóságait sorakoztatja fel, mint Kolonits Klára, László Boldizsár, Nánási Helga, Szabó Győző, Cseh Antal és Szerekován János.

Az előadás rendezője a Kossuth-díjas Juronics Tamás, aki így fogalmazta meg a darab, számára legfontosabb, üzenetét: „A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.”

Kiemelt kép: Szabó Győző a Szöktetés a szerájból című darabban (Fotó: Győri Nemzeti Színház)