Március 16-án 21 órától Csehov egyik leghíresebb drámáját, a Sirályt közvetíti az M5 csatorna a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában.

Nem az új vagy a régi forma a fontos, hanem az, hogy írjon az ember, ne törődjön semmiféle formával, csak írjon, mert szabadon árad a lelkéből az írnivaló.” Anton Pavlovics Csehov orosz író a 19. század egyik legkiemelkedőbb irodalmi alakjai közé tartozik, aki nemcsak a novella, hanem a dráma műfaját is megújította és új szintre emelte. Nevéhez fűződik a drámaiatlan dráma elnevezésű stílusforma, amely legtöbb színdarabját jellemezte. Írásai középpontjában nem a cselekmény, sokkal inkább a karakterek lelki világának és állapotának feltárása áll, így a konfliktust sem egy specifikus esemény idézi elő, hanem a szereplők tehetetlensége. Ezt erősíti az egyedi dialógus-modell is, amit Csehov követ, és ami gyökeresen ellent mond a hagyományos írásformának. Párbeszédei nem egymásra épülnek, figurái szinte folytonos, néha egymásba folyó monológokat mondanak, miközben teljesen elbeszélnek egymás mellett, így nem is tudják megérteni egymást. Gyakoriak a félbehagyott mondatok és a hirtelen témaváltások is.

Ezek a jellemzők megfigyelhetők a Sirály című művében is, melyet 1896-ban mutattak be először Szentpéterváron a Sándor Színházban. Csehov a darabot 1895 októberében kezdte írni, megjelenése előtt azonban még átdolgozta a tökéletesség érdekében. A történetbe beleszőtt magánéleti utalásokat is, illetve közeli barátai személyiségjegyei is adtak némi ihletet karakterei kialakításához. Például Trepljov viselkedésének egyes elemeit és halálvágyát a híres tájképfestő, Levitan öngyilkossági kísérlete inspirálta. A színdarab egyéni sorsokon keresztül igyekszik hiteles képet adni a művészetről és a tehetség súlyáról, ami gyakran ahelyett, hogy a magasba repítené az embert, földbe döngöli és felemészti. „Mindegy, akár a színpadon játszunk, akár írunk – nem a hírnév, nem a ragyogás a fő… hanem az, hogy tudjunk tűrni.

A március 16-án látható felvétel 2016-ban készült a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, ahol a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadásában lehetett megtekinteni a klasszikust. A színdarabot Sorin Militaru román származású színházi rendező állította színpadra, aki 2015 óta tagja az erdélyi társulatnak. A rögzített előadásban szerepel Bessenyei István, Gaál Gyula, Gál Ágnes, Kányádi Szilárd, László Zita, Nagy Orbán, Rappert-Vencz Gábor, Rappert-Vencz Stella, Rózsa László, Sándor Anna és Varga Sándor.

Kiemelt kép: Pillanatkép Harag György Társulatának Sirály című előadásából (Fotó: Czinzel László)