Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete májusban tette közzé a Pinceszínház igazgatói munkakörének betöltésére kiírt pályázatát, amelyre a június 9-i leadási határidőre összesen 15 jelentkezés érkezett be. A június 22-i egész napos szakmai bizottsági meghallgatást követően Dr. Komáromi György pályázata nyert támogatást nyolc voksból hét szavazatos többséggel.

Az igazgatói pályázatoknak tartalmaznia kellett, hogy az azt beadó szakember hogyan képzeli el a Pinceszínház szervezeti, vezetési, fejlesztési struktúráját, egy részletes művészeti tervet, melynek része kellett legyen a színház eddigi munkásságának elemzése és a jelenlegi repertoárra vonatkozó jövőbeni tervek is, valamint minimum a következő két évadban bemutatni tervezett produkciókat. Továbbá arról is tartalmaznia kellett információkat, hogy a színház hogyan tervez részt venni a kerület kulturális életében, és azt is, hogy a pályázó milyen gazdasági és marketingstratégiával tervezi vezetni az intézményt.

Június 9-ig összesen tizenöten jelentkeztek be az igazgatói mandátumra: dr. Lázár Balázs, dr. Bodansky György, Lovas Gabriella, Kutszegi Csaba, Gáspár András, Horváth János Antal, Szirtes Balázs, Sztarenki Pál, Molnár Csaba, Dr. Komáromi György, Rácz Attila, Gulyás Hermann Sándor, Gencsev Gábor, Dr. Bagossy László, illetve Pozsgai Zsolt is benyújtotta a pályázatát, ám ő végül visszalépett.

„Jó volt találkozni ezzel a 14 kiváló színházi szakemberrel, egészen izgalmas színházi koncepciókba nyílt lehetőségem bepillantani a papíron túl: Lovas Gabriella üdítően gondolkodik másképp a gyerekek – felnőttek – színház viszonyáról, Gencsev Gábor őszinte helyzetelemzése tűpontos volt, Gulyás Hermann Sándor víziója a Bakáts téri új játszóhelyről plasztikus és magával ragadó. A fiatalok – Horváth János Antal, Gáspár András és Rácz Attila – lendülete és energiája magával ragadó, míg a középfiatalok – Sztarenki Pál, Kutszegi Csaba – eleganciája és tapasztalata is roppant meggyőző” – írja Facebook-oldalán Takács Máriusz, ferencvárosi képviselő.

 „A szakmai értékelő bizottságnak az volt a feladata, hogy szakmai szempontból ítélje meg a pályázatokat és tegyen ajánlásokat a döntéshozók felé. Ezt egy kicsit túl is teljesítette: kiválasztotta az általa legjobbnak tartott munkát” – utalt Takács Máriusz Dr. Komáromi György Bérczes Lászlóval, Benkó Bencével, Bíró Bencével, Fábián Péterrel és Göttinger Pállal közös pályázatára. A bizottságban helyet foglalt Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója, Csáki Judit színházkritikus, Jászay Tamás színházkritikus, Benedekfi István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság, Előadó-művészet Főosztályának vezetője, Döme Zsuzsanna, alpolgármester, Szász János, magyar színházi és filmrendező, illetve a Pinceszínház képviseletében Farkasné Bugyáki Beáta.

A szakmai bizottsági meghallgatást követi majd a Kulturális, Oktatási, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság (KOEN) meghallgatás és ajánlása, illetve a ferencvárosi Képviselő-testület döntése, amelyre információink szerint július 6-án kerül majd sor. A pályázatok többsége egyelőre nem nyilvános, ám Gulyás Hermann Sándor és Horváth János Antal eljuttatta szerkesztősünkbe sajátját.

Kiemelt kép: a Pinceszínház épülete (Fotó: 24.hu)