A Magyar Színházi Társaság harmadik évada jelentkező beszélgetéssorozatának online tartott különkiadásai a járvány utáni helyzet aktualitásait járják körül. A Jó kérdés június 4-i, Korlátok közt című adásának vendége három szabadtéri színház (Szeged, Szentendre, Kőszeg) vezetője lesz, akikkel a nyári szezon indulásának feltételeiről, lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgetnek.

A 241/2020. (V. 27.) számú kormányrendelet értelmében május 28-tól engedélyezik a szabadtéri sport- és kulturális rendezvényeket, természetesen a megfelelő szigorításokkal. A nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el. Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A színházak szempontjából lényeges kérdések: hogyan tud elindulni egy szabadtéri évad, mikor hirdetnek műsort, van-e idő új bemutatók készítésére, átalakítják-e a nézőteret és a közönségforgalmi tereket?

Vajon mit jelent az engedély Kőszegen, ahol egy produkció, a Vera zártkörű bemutatóját már megtartották, Szegeden, ahol idén a Dóm téren nem, csak az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lesznek előadások, illetve Szentendrén, ahol egy előadás próbafolyamata már elkezdődött? A beszélgetéssorozat vendége Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója; Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, valamint Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója lesz, a beszélgetést Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa vezeti. A beszélgetést a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján lehet megnézni június 4-én 17 órától.

Kiemelt kép: Szegedi Szabadtéri Játékok (fotó: Duscha Béla)