Január 30-án 21 óra 5 perctől Jacobi Viktor 1914-ben íródott Sybill című operettjét közvetíti az M5 csatorna.

Mindenki féltékeny mindenkire, és mindenki szerelmes valakibe. Jacobi nagyoperettje a váratlan és kiszámíthatatlan szerelemről szól, amit teljes felfordulás és zűrzavar kísér. A szerző sikereinek csúcspontját a Király Színházban 1911-ben bemutatott Leányvásár című darab jelentette, ám a Sybill volt az a mű, amely nemzetközi hírnevet szerzett Jacobinak. A magyar zeneszerző a nemzetközi sikerek reményében művészetében a nyugati stílus és a dzsesszes elemektől gazdag angolszász zenei világot ötvözte. Ez a stílusváltás meghozta a várt eredményt, a fiatalon elhunyt Jacobi például a Broadway egyik neves beszállítója lett. Az I. világháború kitörésekor a Sybill londoni bemutatójának előkészítésével volt elfoglalva, de mint ellenséges állam polgárát, kiutasították a brit fővárosból.

A közvetített előadást 2017-ben játszották az Operettszínházban Szabó Máté rendezésében. Alkotótársa Bodor Johanna, koreográfus volt, akivel erősen meg- és átmozgatta a Budapesti Operettszínház társulatát, amely hálásan fogadta a szokott praxistól eltérő munkamódszer és színházi gondolkodás megjelenését. Szabó Máté koncepciója szerint a Sybill nem hagyományos, „cukormázas” operett, helyette inkább hús-vér alakok, árnyaltabb, esendő figurák szerepelnek benne. Világuk életszagú, érzéseik valódi érzések, örömeikben, fájdalmaikban magára ismer a néző. A külső csillogást ellensúlyozzák a sorsukra vetülő árnyak, életüket meghatározó keserű döntések. A rendező jól egyensúlyoz tragédia és komédia között, tökéletesen visszhangozva azt a kettősséget, ami a szerelem és az élet maga.

A cári Oroszország megszokottól eltérő bonyodalmait olyan színészek előadásában láthatjuk, mint Fischl Mónika, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Frankó Tünde, Kocsis Dénes, Szendy Szilvi, Oszvald Marika és Mészáros Árpád Zsolt.

Kiemelt kép: Részlet a Sybill című operettből (Fotó: Gordon Eszter)