Szeptember végén jelenik meg a POKET zsebkönyvsorozat következő kötete, Murakami Haruki Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? című művével egyúttal azt is ünnepli a Sztalker Csoport, hogy 2019-ben Budapestet választották Európa Sportfővárosává. A könyv attól is különleges, hogy a japán író saját történetéről, életéről mesél benne.

„Haruki Murakami naplója attól is különleges, hogy az írói identitás mellett a szerző hosszútávfutó identitása is megjelenik benne, legalább ugyanolyan hangsúllyal. Amikor ez a mű született, az író már tucatnyi regény megalkotásán túl volt. Visszaemlékezett arra, hogy a sport hogyan volt hatással írói munkásságára is, csak úgy, mint a kondíciójára. Közben pedig beszél mindenről, ami történt vele, ami érdekelte. Számomra azért példaértékű az ő története, mert a rendszeres sport, pláne a hosszútávfutás elképesztő módon képes felszabadítani bennünk olyan energiákat, amikről nem is sejtettük, hogy bennünk vannak. Csak a sport, amire fókuszálni, koncentrálni, összpontosítani kell, képes ennyire kitisztítani az elménket, hogy utána még nagyobb teljesítményre legyünk képesek nem csak fizikai síkon.” – mondta Vecsei H. Miklós a POKET program életre hívója.

A Sztalker Csoporttól már megszokhattuk, hogy könyveik megjelenését nem mindennapi bemutató kíséri, így lesz ez a sorozat 22. tagjánál is: ezúttal az alkotóközösség három színművésze, Kovács Tamás, Böröndi Bence és Lestyán Attila, illetve a POKET közösség 20 tagja szeptember 28-án a SPAR Budapest Maraton rajtvonalához áll, hogy lefussa az egyenként 2,3 km-es távot, ezzel is felhívva a figyelmet a sportolás fontosságára.

Kiemelt kép: A Sztalker Csoport (Fotó: Trokán Nóra)