Az Andrássy út impozáns épületében, a Q Contemporary Művészeti Múzeumban látható szeptember 17-ig a Velünk élő történetek című kiállítás.

A Somlói-Spengler Gyűjtemény a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteménye, amely 2002 óta egyre nagyobb számban bővül nemzetközi művekkel. A több kisebb, egymáshoz szorosan kapcsolódó egységből álló kollekció anyaga közel harminc esztendeje gyarapszik és alakul. A kelet-európai kortárs műgyűjtők új generációjának képviselőiként Somlói Zsolt és Spengler Katalin 1992-ben, a rendszerváltás és a vasfüggöny leomlásának átalakulásokkal teli időszakát követően kezdték meg a gyűjtemény építését. A változás lendületét testközelből megtapasztaló nemzedék tagjaiként vetették bele magukat a hazai, velük egyidős kortárs alkotók és a nemzetközi művészeti színtér forgatagába. Napjainkra közel 700 műtárgyat számláló és közgyűjteményekkel vetekedő színvonalú kollekciójuk nem csupán a magyarországi művészeti színtér egyik legmeghatározóbb magángyűjteményévé nőtte ki magát, de régiós és nemzetközi viszonylatban is jelentős. A Q Contemporary aktuális kiállítása a gyűjtemény hatalmas anyagából mutat be egy kisebb ízelítőt.

Zsiklai Mónika tárlatvezetése A velünk élő történetek című kiállításon (fotó: Steindl Gabriella)

Zsiklai Mónika, a tárlat kurátora a megnyitón elmondta, hogy komoly fejtőrést okozott számára, hogy a 700 műalkotás közül melyek legyenek azok, amelyek kiállításra kerülnek. Hosszas gondolkodás és egyeztetés után született meg a két szintet elfoglaló, tematikusan összeállított válogatás. „Azok a művek egyértelműen kiestek, amelyek már szerepeltek kiállításon. Próbáltam olyan darabokat kiemelni, amelyek jól reprezentálják a gyűjteményt. Ahogy aVelünk élő történetek cím is mutatja, a társadalom fontos kérdéseit feszegető, akár aktuálpolitikai, akár geopolitikai vagy friss történésekre reflektálnak a kiállított darabok. Az első szint a Poétikus áthallások témakörét dolgozza fel, a második szint egyik részében az ember által uralt, lelakott, belakott vagy éppen tönkretett környezethez kapcsolódnak a műalkotások. A harmadik kategória pedig a Női pozíciók, amely a nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárásokat és a női szerepeket járja körbe” – foglalta össze a kurátor a kiválasztás szempontjait.

Spengler Katalin és Somlói Zsolt az egyik kedvenc műtárgyukkal (fotó: Steindl Gabriella)

Somlói Zsoltnak, amikor 1992-ben elkezdte a műgyűjtést, volt honnan ellesnie a fortélyokat, hiszen édesapja Somlói Antal is neves gyűjtő, komoly kollekciója van a nagybányai festők műveiből. Zsoltnak és feleségének, Spengler Katalinnal az volt a kezdeti ambíciója, hogy komoly, művészileg jelentős gyűjteményt hozzanak létre. A ma már nemzetközi szinten is az élvonalban jegyzett házaspár fő motivációja, hogy Legyünk önmagunk kortársa.

A kiállításon többek között olyan ismert művészek alkotásai láthatók, mint Bak Imre, Ackermann Rita, Keserű Ilona, Németh Hajnal, Paulina Olowska, Fehér László és Julian Opie.

Kiemelt kép: részlet a Velünk élő történetek című kiállításból (fotó: Steindl Gabriella)