Európa egyik legfontosabb kulturális rendezvényén, a spanyolországi Segoviában megtartott Hay Festiválon mutatkozott be a Liget Budapest Projekt. A nemrég átadott épületeket Baán László, a projekt miniszteri biztosa ismertette meg a világ legjelentősebb múzeumi és kulturális szakembereivel.

„A Liget Projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések a modern város új modelljét jelentik, hiszen a komplex kulturális terek, programok kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a jövő városainak élhetőségét teremtik meg” – nyilatkozta Martha Thorne, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatója.

Baán László elmondta, hogy a több mint kétszáz éve létrehozott Városliget megújítása nemcsak hazánk legjelentősebb kulturális fejlesztése, hanem jelenleg Európa legnagyobb kulturális célú városfejlesztési projektje is egyben. Baán előadásában megismertette a projekt elemeit, mely a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítását és korszerűsítését, az Országos Múzeumi Retusálási és Raktározási Központ létrehozását, a park zöldfelületi helyreállítását, a Millenium Háza felújítását, valamint a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének felépítését foglalja magában. A miniszteri biztos hozzátette, hogy a legnagyobb és legfontosabb fejlesztés, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még megvalósításra vár.

A négy napos fesztiválon Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője is részt vett. A Hay Fesztivál igazgatója, Sheila Cremaschi elmondta: „A Liget Projekt a kezdetektől meghívást kap a Hay Fesztiválra, mert Európa legjelentősebb kulturális fejlesztéseként nagy érdeklődésre tart számot.”

Kiemelt kép: Baán László Segoviában a Hay Festivalon (Fotó: Liget Budapest)