A k2 Színház a napokban kezdte el a 2021/22-es évad első bemutatóinak próbáit. A tavalyról átcsúsztatott premierek mellett olyan friss és új darabok is debütálnak majd, mint a Benkó Bence rendezésében érkező A Fehér Rózsa (Weiße Rose) című előadás. A k2 társulata a renitens Scholl testvérpár valós történetét állítja színpadra, akik a náci rezsim elleni ideológia szimbólumaivá váltak. A darabot december 14-én és 15-én mutatják be. 

 A II. világháború derekán a Harmadik Birodalomban alapította Hans Scholl és húga, Sophie Scholl müncheni diákokkal a Fehér Rózsát, a náci rendőrállam elleni, békés mozgalmat. A csoport 1942 júniusa és 1943 februárja között hat náciellenes röplapot készített és terjesztett német egyetemeken. A hetedik röpcédula azonban már nem jelenhetett meg, mivel a Gestapo keze a Fehér Rózsák csoportját is utolérte, majd 1943. február 18-án le is tartóztatta annak tagjait.  

A fogság és a kínzások ellenére Sophie és Hans Scholl végig kitartottak a Fehér Rózsák ügye mellett. Mindkettőjüket halálra ítélte a Népbíróság (Volksgericht) és 1943. február 22-én le is fejezték a testvéreket. Halála előtt Hans Scholl így kiáltott fel: „Éljen a szabadság!”. 

A Fehér Rózsa című előadás szereplői: Piti Emőke, Bán Bálint, Borsányi Dániel, Formán Bálint és Urbán Richárd, a darab dramaturgja pedig: Bíró Bence 

Kiemelt fotó: A k2 Színház A Fehér Rózsa című produkciója (Fotó: k2 Színház Facebook )