A Madách Színház soron következő újdonsága egy magyarországi ősbemutató lesz, a teátrumban láthatja ugyanis először a közönség a 2007-es ír film alapján készült Once/Egyszer… című musicalt. John Carney filmje, melynek két főszereplőjét Glen Hansard és Markéta Irglová játszotta, egy nem tipikus romantikus történet. Főhőse egy dublini utcazenész, aki megunva a sikertelen próbálkozásokat úgy dönt, feladja álmát, hogy belőle valaha is zenész lesz. Éppen ekkor toppan az életébe egy gyönyörű, fiatal cseh lány, aki felfedezi a srác szerelmes dalait. A Once/Egyszer… egy lírai és megindító történet arról, hogy ne hagyjuk veszni az álmainkat, és hogy a zene összeköt bennünket.

Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Várady Nikolett)

Az előadás bemutatója szeptember 20-21-én lesz a Madách Színházban, de az alkotók már javában dolgoznak az anyaggal. Szirtes Tamás, az április végén megtartott, a sajtó számára nyilvános olvasópróbán elárulta, hogy másfél éves előkészítési folyamat eredménye az, hogy ősszel a színházuk műsorán lesz látható ez a mű, mely 2011-ben a mozitermek után a világ színpadait is meghódította. A Once a musicalektől szokatlan dolgokról beszél, jóval kevesebb zene is van benne, mégsem érződik majd kevésnek, mivel a dalok jelentősége és súlya nagy. A zenéit különlegessé teszi, hogy megjelennek benne az ír népzenére jellemző és cseh motívumok is. A film és a színdarab együtt Oscar-, Tony-, Grammy- és Laurence Olivier-díjakkal is büszkélkedhet.

Az előadás rendezője a Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás a történet ismertetése előtt kiemelte, hogy külön öröm az egész színház számára, hogy ebben a produkcióban ilyen sok vendégművészt köszönthetnek, hiszen mindig is céljuk, hogy a társulat bővüljön. Hosszú ideig tartott a szereplőválogatás, ugyanis olyan színészeket kerestek, akik hangszeres tudással is rendelkeznek. A Once/Egyszer… egyik különlegessége abban áll, hogy a zenét nem egy külön zenekar, hanem maguk a színészek adják a történet, és a dalok alá. Mivel itt nagyon is szükséges, hogy a dalok beépüljenek, és természetesen tudjanak játszani a hangszereken a színészek, ezért az olvasópróbát jócskán megelőzte a zenekari munka, a korrepetitori folyamat.

A Once/Egyszer… két főszereplőjét váltott szereposztásban játssza majd Gubik Petra, Simon Boglárka, Tompos Kátya, valamint Zöld Csaba és Dolhai Attila, az Operettszínház vezető színésze, aki először lép a Madách színpadára. Az olvasópróbán a szöveget Szirtes Tamás olvasta fel, a színészek pedig ízelítőt adtak az előadásban elhangzó dalokból, köztük az Oscar-díjat nyert Falling Slowlyt is elénekelték magyar fordításban.

Kiemelt kép: Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Várady Nikolett)

A Once/Egyszer... olvasópróbája

kép 1 / 17

Fotó: Várady Nikolett