Nyolc év hallgatás után 2018 őszén jelent meg Für Anikó harmadik lemeze, amelynek címe Magyar hangja vagyok. A hangzásvilág egy kicsit eltér a megszokottól, karcosabb lett az új album, ami annak is köszönhető, hogy ezúttal Hrutka Róbert mellett Jamie Winchester és Borlai Gergő szerzeményei is szerepelnek a korongon. A színművésznővel a február 21-i Örkény Színházban megrendezésre kerülő koncert előtt beszélgettünk.

Hosszúra nyúlt a csend az előző albumod megjelenése után, miért most érezted úgy, hogy itt az ideje a harmadik a lemeznek?

Korábban is gondoltuk, hogy itt volna már az ideje (nevet). Az előző két albumnak, a Nőstényálomnak és a Kitalált világnak a szerzőpárosa Hrutka Róbert és Bereményi Géza volt. Többször felmerült mindhármunkban, hogy jó volna már új lemezen dolgozni, de mindenkinek ezer elfoglaltsága volt, és amikor valaki éppen ráért volna, akkor a másik nem. Úgy tűnt, négy éves ciklusokban gondolkodhatunk, de nem így alakult. Kétszer négy év telt el, és most végre kijött az új lemez nagy-nagy örömömre. Annyi változás történt, hogy megújult a szerzőgárda, Hrutka Róbert mellett Jamie Winchester illetve Borlai Gergő szerzemények szerepelnek rajta, a szövegíró pedig Fekete György.

Emiatt más hangulatú lett az új album, mint a korábbiak voltak?

Egy kicsit „berockosult”, karcosabb lett az egész. Az előző kettő sem volt kimondottan nőies hangvételű, a romantikus, szentimentális vonal távol áll tőlem. Szóval, a mostani anyag még pörgősebb lett, mondhatom, hogy bekeményítettünk (nevet).

Ezek szerint közel áll hozzád ez a hangzásvilág is.

Nagyon szeretem. Az embernek egy csomó színe van, és most ez jött elő belőlem, hiszen ott van bennem. Szeretem is ezt az oldalam, örülök, hogy alkalmam nyílik megmutatni.

Für Anikó és Nagy Zsolt a lemezbemutató koncert hangbeállásán (Fotó: Horváth Judit)

Miért ezt a címet választottad?

Mert több értelemben is igaz. Egyrészt ezek a szerzemények elhangzottak anno angolul, Jamie Winchester szájából. Ő sosem énekelt magyarul, érzelmi okok miatt, így ezek a dalok most szólalnak meg először magyarul. Ráadásul nem nyersfordításokról van szó, tematikájukban sem követik az eredetieket, egy külön világot alkotnak, amit a szövegíró rám adaptált. Másrészt engem sokan a hangomról ismernek fel. Ha mondjuk meghallanak egy boltban, akkor sokak arca felderül, és már sorolják  is:  Cameron Diaz, Sandra Bullock, Uma Thurman… Veled is így találkoztam először, valamelyik szinkron munkánk kapcsán. Kedvelt része ez a szakmámnak, szeretem csinálni. Így sok remek külföldi kollegina Magyar hangja vagyok, amint az új CD címe is mutatja.

Mennyire folytál bele az alkotófolyamatba?

Én a vége felé szeretek csak részt venni benne. Úgy gondolom, mindenki csinálja a maga dolgát, amihez a legjobban ért, a suszter maradjon a kaptafánál. Nekem az a feladatom előadóművészként, hogy ezeket a dalokat jól elénekeljem. Egy nagyszerű énekmester áll a hátam mögött, aki sok-sok éve a zenei edzőm, barátom és mentorom: ő Bagó Gizella. Sok kolléga szájából hallhattad már az ő dicséretét, hiszen az ő léte, munkája egyszerűen megkerülhetetlen. Az előkészületek vége felé egy-egy árnyalatot én is felvetettem, hogy mi lenne, ha ez is lenne, az is lenne, és ezekkel a nüanszokkal kiegészülve készült el az album.

Nem titok, hogy a férjem a szövegírónk, aki nagyon jól ismer, és természetes élőhelyemen tud megfigyelni nap, mint nap (nevet). Ebből tudott bőven meríteni. Nem újonc a pályán egyébként, 10 éven keresztül írt Gerendás Péternek dalszövegeket, az Aranyborjú című zenés játék dalszövegeit is ő jegyzi, és a Madách Színház musical pályázatán díjnyertes, Dögkeselyű című darabnak ő a zeneszerzője és dalszövegírója.

Für Anikó a lemezbemutató koncert hangbeállásán (Fotó: Horváth Judit)

Több örkényes kollégád is közreműködik a koncertjeiden, ezt hogy kell elképzelni?

Úgy, hogy ezeket a szerzeményeket ők fogják elénekelni először magyarul, és csak a későbbiekben én… Vendégem volt eddig Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Epres Attila, Ficza István, és a február 21-i koncertemen fellép Takács Nóra Diána és Jéger Zsombor is. Ezek az alkalmak mindannyiunk számára igazi örömzenélések.

Az egyik dalhoz telefonklip készült, mesélsz erről egy picit?

A Jó a fánk címűhöz Plitz Zoltán András barátom készített egy jó kis video etűdöt, amit telefonnal rögzített. Kis hangulatteremtő anziksz, amin végig fut a most divatos szövegkiírás. Nyár elején készült, a Károly körúton vettük fel. A technika hozzáértő ember kezében nagyszerű dolgokat tud létrehozni, és ő tényleg nagyon profi ebben. Ő készített az előző lemezeimhez is klipeket, ha jól számolom, ez már az ötödik közös munkánk.

És hogyan tovább? Újabb négy évet kell várni a következő lemezre?

Nem (nevet)! Nem árulok el titkot azzal, ha elmondom, hogy Borlai Gergő Los Angelesben már fel is dobolta az új album anyagát…

Kiemelt kép: Für Anikó a lemezbemutató koncert hangbeállásán (Fotó: Horváth Judit)