Fehér György 1989-ben megjelent kultikus rendezése, a Szürkület Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényén alapulva, Tarr Béla közreműködésével készült, és a feje tetejére állította a krimik bevett elemeit. A főszerepben egy olyan nyomozót követhetünk figyelemmel, aki egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, azonban amikor az első számú gyanúsított öngyilkosságot követ el, lezárja az ügyet. Csakhogy társa szerint a gyilkos még nagyon is él, elméletét pedig azzal akarja bizonyítani, hogy kibérel egy benzinkutat és egy kislányt felhasználva csapdába akarja csalni a tettest.

A film a 2022-ben elhunyt, Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező és érdemes művész, Haumann Péter főszereplésével valósult meg, de rajta kívül olyan színészek is csatlakoztak az illusztris szereplőgárdához, mint Derzsi János, Lázár Kati, Székely B. Miklós és Pogány Judit. A Szürkület operatőre Gurbán Miklós volt, aki részt vett a film felújításában, a fényvilág rekonstrukciójában is, ugyanis az alkotást restaurálták a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor filmfelújítási és digitalizálási programjának keretében, 2022-ben. 

A február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics válogatásában is helyet kapott a Szürkület, az NFI Haumann Péter emlékére javasolta ezt a programba, így a világhírű eseményen ismét szerepelni fog magyar rendezés. A Szürkület megtekinthető a Filmio platformon keresztül. 

Kiemelt kép: A Szürkület egyik jelenete (Fotó: NFI)