Schwechtje Mihály író-rendező 2018-ban két filmjével is bekerült a hazai mozikba. Nyár elején mutatták be a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon Aki búj, aki nem című alkotását, melyben a történet helyszíne egy mélyszegénységben élő magyar falu, a középpontban pedig a gyerekkereskedelem áll. Ezt követően, szeptemberben debütált első nagyjátékfilmje, a tinédzserek elleni internetes zaklatásokkal foglalkozó Remélem legközelebb sikerül meghalnod :).

Az örökség olvasópróbája (fotó: Gulyás Dóra)

Schwechtje Mihály két legutóbbi, nagy sikert hozó filmje után ezúttal színházban mesél a mai Magyarországról. A Jurányi Házban mutatják be február 28-án, 20 órakor Az örökséget, melynek szerzője és rendezője maga az alkotó. A történet főszereplője egy fiatal gyerekorvos, aki anyja halála miatt hazatér Németországból Borsodba. Bátyja anyjával vidéken nevelkedett, míg ő apjával Budapesten. Mivel a fivérek közül ő lett orvos, ő örökli anyja után a faluban a gyerekorvosi praxist. A férfi úgy dönt, túlad az örökségen, és ezért Magyarországon tölt néhány hetet. Ekkor szembesül azzal, hogy anyja körzetében a hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek.

Az örökség főszerepeiben az Örkény Színház színművésze, Polgár Csaba, Molnár Gusztáv és Gergely Katalin lesz látható. Az előadás dramaturgja Németh Gábor, a látványért és a jelmezekért Torma Mária felel. A technikus Nagy József, a produkciós vezetők pedig Gulyás Dóra és Petrovits Genovéva.

Kiemelt kép: Polgár Csaba, Schwechtje Mihály és Molnár Gusztáv Az örökség olvasópróbáján (fotó: Gulyás Dóra)